ГолосUA
18:03 19/05/2010

Мінтрансзв’язку ініціює зміни до автотранспортного законодавства у сфері безпеки

Міністр транспорту та зв’язку Костянтин Єфименко ініціює низку змін до автотранспортного законодавства, які посилять ефективність державного нагляду у сфері безпеки перевезень пасажирів автомобільним транспортом і контроль роботи перевізників.

Про це повідомили у прес-службі Мінтрансзв’язку.

«У сфері безпеки ми приймемо кардинальні та системні рішення: потрібно змінити і практичні підходи, і законодавчу базу, щоб знизити рівень аварійності та травматизму», – наголосив Міністр.  

Фахівці Головавтотрансінспекції Мінтрансзв’язку вивчили причини і фактори, що впливають на збільшення рівня аварійності на ліцензійному транспорті та тягнуть за собою проблемні питання, що потребують нормативно-правового регулювання.  

Насамперед відсутність необхідного нормативного забезпечення в галузі автомобільного транспорту призвела до фактичного утворення двох маршрутних мереж: державної мережі маршрутів регулярного сполучення та паралельної мережі автобусних перевезень, сформованої нелегальними перевізниками. Ці перевізники працюють поза межами правового поля і не несуть жодної відповідальності за безпеку і здоров’я пасажирів.

Негативні наслідки для безпеки перевезень має й невизначеність нормативних документів щодо проведення рейдових перевірок інспекторами Головавтотрансінспекції. Інспектори не мають можливості застосувати адміністративні штрафи (відповідно до статті 229 Кодексу України про адміністративні правопорушення) до водіїв, посадових осіб, підприємців та фізичних осіб за порушення автотранспортного законодавства.

 Недосконала з точки зору безпеки дорожнього руху й система допуску перевізників до роботи на ринку послуг з автоперевезень (заявницький принцип). До цього часу не запроваджена передліцензійна перевірка суб’єктів господарювання щодо забезпечення виконання ліцензійних умов та вимог безпеки автоперевезень.

Окрім цього, потрібно внести зміни до Положення про національного автоперевізника, затвердженого Урядом України, що дасть змогу упорядкувати діяльність суб’єктів господарювання усіх форм власності, які надають послуги у сфері автоперевезень та значно підвищити рівень їх безпеки. Також необхідно розробити низку вимог до автотранспортних підприємств, яким буде надано пріоритетне право надання послуг з проведення робіт щодо ремонту, обслуговування, зберігання, охорони та перевірки технічного стану транспортних засобів та стану здоров’я водіїв, зокрема, тим, хто володіє одним транспортним засобом (кількість таких перевізників складає майже 60%).

Всі ці заходи дозволять у подальшому забезпечити зниження аварійності на ліцензійному транспорті, ліквідувати мережу нелегальних пасажирських перевезень та створити сприятливі для розвитку автоперевізників економічні умови.

 

Читайте также по теме