ГолосUA
14:50 08/02/2010

Міжнародні спостерігачі в цілому задоволені перебігом виборів в Україні

Другий тур голосування на президентських виборах України не викликав серйозних зауважень у міжнародних спостерігачів. Про це на прес-конференції повідомив керівник місії міжнародних спостерігачів CIS-EMO Олексій Кочетков, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, міжнародні спостерігачі в цілому задоволені проведенням другого туру президентських виборів України, оскільки він виявився більш організованим та прозорим за перший тур. Порушення, які зафіксували спостерігачі, були несерйозними, мали механічний характер та не мали під собою системної основи. /> «Не було того, що прогнозувалось: не було спроб зриву і не було тих речей (фальсифікацій), про які багато говорили до другого туру, не було спроб якимось незаконним шляхом вплинути на волевиявлення українського народу», — зауважив О. Кочетков.

Як він зазначив, основною проблемою другого туру виборів став Державний реєстр виборців України.
«Були випадки, коли ми знаходили конкретні адреси, які в дільничних комісіях були. Є адреса, є список людей, які наче за цією адресою проживають. А виявляється, що ніяких будинків і такого житлового масиву просто в природі не існує. Або жінка, яка 33 роки живе в шлюбі, раптом побачила себе в списку під дівочим прізвищем. Звідки такі дані беруться? Це просто непристойно, кінець-кінцем, так працювати», — наголосив О. Кочетков.

Також незадоволення міжнародних спостерігачів викликала організація роботи в приміщеннях, де проходило голосування. Зокрема, за словами О. Кочеткова, на деяких дільницях не було опалення, і члени комісій вимушені були працювати по 10 годин в холодних дільницях, а це могло вплинути на виконання членами комісій їх обов’язків.

Окрім того, мало місце «сімейне голосування», коли на виборчу дільницю проходила людина з паспортами членів сім’ї, брала на них бюлетені та голосувала за них.

М.Олексевич

 

Читайте также по теме