ГолосUA
07:12 08/08/2009

Москва і Тбілісі помоляться за жертв минулорічної війни

Патріарх Московський і всія Русі Кирило сьогодні проведе панахиду за жертвами війни з Грузією, яка розпочалася рівно рік тому. У грузинських храмах сьогодні теж будуть молитися за душі тих, чиї життя забрав цей конфлікт.

Глава РПЦ проведе панахиду в храмі Христа Спасителя в Москві. Ще сьогодні вночі біля храму зібралися близько восьми тисяч молодих людей, щоб запалити свічки в пам’ять про жертв тієї війни. «Те, що відбулося рік тому, є трагедією трьох православних братніх народів», — сказав Патріарх перед початком заупокійного богослужіння.

За його словами, «серце стискається, коли бачиш ці страшні кадри, які доносить до нас телебачення: зруйновані будинки, зруйновані життя, горе, людське страждання … розумієш всю небезпеку людського гріха».

Патріарх Кирило закликав молитися за те, «щоб більше ніколи православні народи не проливали крові один одного» і щоб вони «знаходили мужність і мудрість залишатися вірними загальним духовним цінностям». Глава РПЦ переконаний, що «жоден правитель православної країни не може ігнорувати цих цінностей».

«Помолимося за всіх тих, хто загинув, не розрізняючи імен, звань, і національностей, за всіх наших православних братів», — сказав на закінчення проповіді Патріарх Кирило. Він благословив здійснити поминальні богослужіння 8 серпня у всіх храмах Російської православної церкви.

Панахиди пройдуть і в багатьох грузинських церквах. «Цій війні не може бути виправдання. Грузинська церква молиться за всіх загиблих і постраждалих з цього та іншого боку», сказав митрополит Зугдідський і Цаішський Герасим (Шарашенідзе) під час своєї паломницької поїздки церквами Нижегородської єпархії.

«Ми молимося за всіх людей, які загинули на полі бою, які захищали свої домівки, свою землю, своє майно. Під час літургії ми, священнослужителі, говоримо один одному: Христос посеред нас. Так само Христос об’єднує людей по обидва боки грузино-російського кордону», — зазначив грузинський митрополит.

За матеріалами: РИА-Новости , Интерфакс

 

Читайте также по теме