ГолосUA
15:43 04/05/2010

МОЗ попереджає: на природі відпочиваючих підстерігають кліщі

У міських парках, садах і лісах на відпочиваючих чекають паразити — кліщі, які активізувалися з початком весни. Міністерство охорони здоров’я закликає українців до обережності.

Про це повідомили в прес-службі МОЗ.

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт і марсельна лихоманка,.

Міністерство охорони здоров’я інформує про методи особистого захисту від укусів кліщів. В першу чергу, під час прогулянок на природі рекомендується одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами одяг, який щільно прилягає до тіла і на якому легко помітити комах. Необхідно також надіти головний убір.

Повернувшись додому, треба відразу змінити і ретельно оглянути одяг, попрати і попрасувати його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктувати не тільки під час перебування на природі, але і згодом, оскільки можуть перекочувати з одягу, застерігають медики.

Також МОЗ рекомендує використовувати для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це аерозолі, які відлякують кліщів.

У разі виявлення на шкірі кліща необхідно відразу звернутися в найближчий травмпункт. Якщо такої можливості немає, потрібно видалити його самостійно: змастити кліща олією (при цьому не заливати його, щоб не задихнувся) і поволі видалити разом з хоботком, розхитуючи паразита пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки. Після цього місце присмоктування необхідно змастити розчином йоду або спиртом.

Якщо ж видалення невдале і хоботок кровососа залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після цього необхідно ретельно вимити руки з милом, а кліща спалити.

Впродовж двох тижнів необхідно щодня вимірювати температуру тіла, а у разі її підвищення або виникнення почервоніння на шкірі звернутися до лікаря, підкреслили в МОЗ.

У Україні в 2009 році було зареєстровано 979 випадків (2,12 на 100 тис. населення) захворювання на хворобу Лайма. />  

Читайте также по теме