ГолосUA
10:14 15/03/2010

На Київському морі кригою придавило велику кількість риби

Київська Гідроелектростанція, щоб уникнути затоплення столиці, спустила частина води в Київському водосховищі більш ніж на метр, після чого товстий шар льоду в буквальному сенсі «придавив» тонни риби.

Брили льоду придавили своєю вагою велику і дрібну рибу, яка зібралася на мілководді, де в лютому-березні рибалки рубали лунки, рятуючи рибу від задухи.

«Рівень води знизився від одного до чотирьох метрів. Дістаємо рибу руками, сачками. Рибінспектори говорять, щоб ми брали не більше п’яти кілограмів, але ми за три години дістали близько 25-30 кг судака! Коли почне гнити під водою, буде катастрофа», — сказав рибалка Юрій. Деяким вдається зібрати по 50-100 кг риби, яку потім тягнуть в мішках.

«Загрози потопу поки немає, крига ще не тане, до того ж на ГЕС є відмітки: от коли там дійшло б до критичної точки, тоді і можна було б скидати воду. Але потроху, щоб риба встигала йти на глибину», — зазначив рибалка Микола Демиденко.

Самі чиновники визнають, що риба могла б жити, якби просто перед спуском води пройшов криголам. «Рішення спускати воду було прийняте міжвідомчою комісією при Держкомводгоспі в інтересах всієї України. Ми спустили частину води, і коли прийде «велика вода» — для неї знайдеться місце і великого паводку не буде. Затопити могло не тільки Конча-Заспу, а й інші райони Києва. Наприклад, Дарницю. Ми знизили рівень води на півтора метра, і не різко, а по два-три сантиметри на добу, але ніяк не на чотири метри за раз! Так, мінус, що на мілководдях придавило рибу. Але ж ми рятували людей! А якщо б на водосховищі був криголам, то риба не задихалася б! Спочатку лід би поламали, а потім спустили море. Кажуть, що на цьому тижні судно візьметься за роботу», — розповів директор каскаду Київських ГЕС і ГАЕС Микола Бідний.

За матеріалами: «Сегодня»

 

Читайте также по теме