ГолосUA
09:40 26/09/2010

На підвищення рівня інфляції впливають ціни на світовому ринку — експерт

На підвищення рівня інфляції в Україні впливають не тільки дії уряду, Національного банку, ситуація на споживчому ринку, але і висхідна динаміка цін на світовому ринку.

Таку думку озвучив голова правління «Дочірнього банку Ощадбанку Росії», екс-міністр фінансів України Ігор Юшко під час засідання Фінансового прес-клубу «Інфляція і курс: чи можливі рецидиви дворічної давності?».

За словами банкіра, за останні 3-3,5 року унція золота подорожчала більш, ніж у два з половиною рази, — з 560 до 1260 доларів, що є індикатором глобальних інфляційних процесів, які відбуваються в усьому світі.

«Для країни з експортоорієнтованою економікою бути незалежною від глобальної інфляції, яка відбувається у валютах, що знаходяться за межами контролю Національного банку, Кабінету Міністрів, не можна. Зрозуміло, що це теж має свій вплив, — зазначив І. Юшко.

За словами ж члена Ради Національного банку України Романа Шпека, нинішнє зростання інфляції в Україні спричинене насамперед підняттям тарифів на послуги ЖКГ, підвищенням акцизів на ряд товарів масового споживання, сезонним зростанням споживчих цін, дисбалансами в попиті і пропозиції різних груп товарів тощо. На його думку, за підсумками поточного року інфляція складе близько 12% (плюс-мінус 0,5%).

«Поки що не було впевненості, як буде поводити себе нова влада, якою буде її економічна політика, чи буде співпраця з міжнародними фінансовими інститутами, рівень споживання був нижче, і населення економило. Тому рівень споживання почав зростати. Я не бачу тут ніяких загрозливих тенденцій… Звичайно, якщо відійти від задекларованої макроекономічної політики, все може статися», — зазначив Р. Шпек.

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме