ГолосUA
08:45 06/02/2010

На російсько-українському кордоні затримали два автобуси зі спостерігачами

Групу російських громадян — міжнародних спостерігачів від організації CIS-EMO, що мають намір брати участь у спостереженні за виборами в Україні, — було затримано на пункті пропуску Гоптівка (Харківська область) українськими прикордонниками.

Про це повідомив заступник керівника місії спостерігачів Олексій Мартинов.

"Дев’яносто дві людини, які на двох автобусах прямували з Російської Федерації в Донецьку область для участі у спостереженні за ходом другого туру президентських виборів, були затримані прикордонниками", — сказав він.

Міжнародна неурядова організація CIS-EMO займається сприянням збереженню і розвитку інституту виборів на пострадянському просторі, була створена і зареєстрована в Росії у вересні 2003 року. Брала участь у спостереженні за виборами практично у всіх країнах СНД з 2004 року.

За словами Мартинова, відмову у пропуску через кордон громадян Росії прикордонники пояснюють тим, що на погранпості немає "якогось списку Центральної виборчої комісії".

"Всі спостерігачі офіційно зареєстровані у ЦВК України, щоправда мандатів на руках у них немає, тому що документи знаходяться в штабі місії в Донецьку. Хоча сам факт відмови у проїзді на територію України російських громадян є абсурдним сам по собі", — сказав Мартинов.

Він також повідомив, що посольство Росії в Україні проінформоване про ситуацію, що склалася. На даний момент автобуси зі спостерігачами знаходяться в районі пункту пропуску.

Нагадаємо, що напередодні першого туру виборів до Донецька прилетіла делегація з грузії. Партія регіонів заявляла, що Грузія, на прохання Юлії Тимошенко, направила в Україну "бойовиків".

В свою чергу, донецький міський голова Олександр Лук’янченко заявляв журналістам, що у грузинської делегації не було офіційних документів спостерігачів.

Після скандали, що розгорівся, Грузія ухвалила рішення не відправляти своїх спостерігачів на другий тур президентських виборів.Таке рішення президент Михайло Саакашвілі ухвалив щоб уникнути "якого-небудь нерозуміння".

Однак пізніше стало відомо, що члени неурядової організації Справедливі вибори і міжнародне товариство демократії з Грузії все ж поїдуть на другий тур виборів президента як спостерігачі.

За матеріалами: РИА Новости />  

Читайте также по теме