ГолосUA
09:30 01/08/2010

Над Україною нависла загроза маніпуляції енергоресурсними потоками

Україні загрожують критичні режими роботи ГТС, зокрема, нестабільність газотранспортних потоків та самого газового бізнесу в країні.

Про це свідчить дослідження Інституту проблем національної безпеки та Національному інституті проблем міжнародної безпеки, що опубліковано в українському виданні.

Згідно дослідження, наразі існує загроза для України, пов’язана з маніпулюванням енергоресурсними потоками. «А про технічні та технологічні аспекти критичних режимів роботи ГТС України, що неминуче виникнуть при цьому, ладні вести мову лише нечисленні газовики з тих, хто зберіг професійну честь і гідність, не промінявши їх на «фірташки»», — сказано в матеріалі.

«Ця нестабільність означатиме і нестабільність фінансових потоків, на яких звично паразитують протягом останнього десятиліття інтернаціональні газоолігархічні групи з українським компонентом під міжнародними «брендами» на кшталт ETG, RUE, GDF», — зазначено в статі.

На думку експертів, такі процеси стосуватимуться не тільки транзиту через Україну, а й інших маршрутів, наприклад через Білорусь і Польщу. «Можна дійти висновку, що створення диверсифікованої системи експорту газу Росією має на меті варіювання обсягами, напрямками та цінами експортних поставок на внутрішньо неінтегрований ринок Євросоюзу з метою максимізації доходів, а також здійснення тиску на ту чи іншу країну шляхом загрози обмеження/припинення поставок, особливо у поєднанні з інформаційно-психологічною кампанією», — запевнили вони.

За матеріалами: Дзеркало тижня />  

Читайте также по теме