ГолосUA
11:13 07/09/2009

«Нафтогаз» попросив українських політиків не пхати носа в «газові питання»

Керівництво компанії «Нафтогаз України» проводить конструктивні переговори з керівництвом товариства «Газпром» щодо врахування впливу світової економічної кризи на обсяги споживання природного газу українськими споживачами.

Про це сказано у заяві компанії, розповсюдженій її прес-службою.

«Нафтогаз» наголошує, що російська сторона з розумінням ставиться до існуючих об’єктивних економічних складнощів в Україні та готова до знаходження паритетного рішення між сторонами.

Крім того, з боку російської сторони не пролунало жодних заяв щодо можливості застосування штрафних санкцій до компанії з причини порушення умов контракту щодо постачання природного газу в Україну.

Водночас «Нафтогаз України» звернув увагу, що компанія вчасно, у повному обсязі та власними коштами щомісячно розраховується з «Газпромом» за російський газ, що постачається в Україну. Так, за даними ГоловКРУ України, за 7 місяців 2009 р. надходження від реалізації продукції НАК становили 60,3 млрд грн. При цьому компанія взяла кредити на 7 млрд 965 млн грн, а погасила 12 млрд 424 млн грн. Таким чином, кредити (в тому числі ті, що начебто були отримані на емісійній основі) не могли бути спрямовані на закупівлю іноземної валюти, навпаки – компанія спрямувала 4,5 млрд грн своєї виручки на погашення позик. Тому всі витрати на оплату природного газу в поточному році (включно з закачкою в ПСГ) були здійснені за рахунок виручки компанії, що станом на 1 серпня 2009 р. складає 47,8 млрд грн.

«Таким чином, «Нафтогаз України», незважаючи на складні політичні та економічні умови забезпечує сталу та безперебійну роботу української газотранспортної системи, як складової євразійської ГТС», — підкреслюється у заяві компанії.

У зв’язку з цим компанія звернулася до всіх політиків та вищих посадових осіб України з проханням не політизувати ситуацію навколо діяльності «Нафтогазу» та забезпечити режим максимального сприяння роботі компанії для стабільного проходження осінньо-зимового періоду та забезпечення енергетичної безпеки країни.

«Будь-які заяви з боку України можуть зашкодити конструктивному перебігу переговорного процесу між двома господарюючими суб’єктами щодо умов постачання природного газу в Україну», — сказано у заяві компанії «Нафтогаз України»

 

Читайте также по теме