ГолосUA
14:14 08/01/2010

«Нафтогаз» розрахувався з «Газпромом» за грудень не власним коштом — Гудима

НАК «Нафтогаз України» розрахувався з російською компанією «Газпром» за імпортований у грудні газ за рахунок кредитних запозичень.

Про це в інтерв’ю журналісту ГолосUA в п’ятницю заявив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима.

Відповідно до контракту НАК «Нафтогаз» має щомісяця сплачувати за газ не пізніше 7 числа місяця, наступного за місяцем постачань. В січні, у в’язку з новорічними святами в Росії, "Газпром" домовився з "Нафтогазом" про перенесення кінцевого терміну оплати грудневих постачань газу з 7 на 11 січня. Але вже 6 січня українська сторона поширила повідомлення про повний розрахунок з російським партнером, що невдовзі підтвердили і в самому «Газпромі».

Відповідаючи на запитання журналіста про джерела фінансування розрахунку за грудневий газ, радник прем’єр-міністра з газових питань зауважив, що заплатити за останній місяць 2009 року НАКу вдалося з допомогою уряду та залучення золотовалютного резерву країни.

«Уряд мусить вдаватися до кредитних ресурсів. Яких? Я припускаю, що коли уряд отримавши відмову від четвертого траншу МВФ, добився зменшення мінімального внеску золотовалютних резервів, таким чином отримав ні що інше, як кредит МВФ, тільки в іншій формі, тобто це стало нашим внутрішнім резервом, який не виключено був використаний для розрахунків за російський газ. Це не були так як в листопаді місяці власні повністю кошти НАК «Найфтогазу», — пояснив О. Гудима.

При цьому він спрогнозував, що вже за січень 2010 року «Нафтогаз» заплатить власним коштом.

Гудима також додав, що не можна говорити про достроковість розрахунків за грудень, оскільки термін спливав у понеділок, а перед ним були Різдво та вихідні дні. />  
«Непотрібно говорити про якусь передчасність, якщо було пересунуто з огляду на Різдвяні канікули той час, яким фактично Україна не скористалася. Тому що не можна було робити пізніше до одинадцятого (січня — ред.), бо субота, неділя є вихідний день», — зауважив народний обранець.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Ющенко звернувся до глави Нацбанку Володимира Стельмаха із заявою, що у "Нафтогаза" немає коштів, щоб оплатити російський газ. У зв’язку з чим В. Ющенко попросив В.Стельмаха зібрати правління НБУ і через механізми викупу цінних паперів уряду знайти можливість вирішення цієї проблеми.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме