Прийняття порядку етикетування продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО) в Україні найбільше гальмувалося виробниками харчової продукції, Міністерством охорони здоров’я та міністерством юстиції.
Про це повідомила сьогодні журналістам перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.
“Найдовше ця постанова була, як не дивно, у Мінохорони здоров’я і у Міністерстві юстиції. Незважаючи на те, що з самого початку були пропозиції по введенню цифри у 0,9%, як ненавмисне привнесення ГМО у продукти харчування при вирощуванні та виробництві і транспортуванні ( саме такий відсоток допускається у Євросоюзі), Мінюст наполіг на відсотку 0,1. Бізнесу також важко було усвідомити свою соціальну відповідальність”, — сказала фахівець.
За словами Т.Тимочко, знадобився ще деякий час, щоб внести зміни у постанову Кабінету міністрів, запровадити норму ГМО 0,9% і гармонізувати законодавство з європейським для того, щоб не створювати проблем при надходженні продукції з Євросоюзу.
І.Носальська