ГолосUA
07:37 29/01/2010

Найбільші світові мегаполіси розташовані у сейсмічно-активних зонах

Вісім із десяти найбільших за населенням міст планети стоять у сейсмонебезпечних зонах на розломах земної кори, що ставить під загрозу життя і безпеку десятків мільйонів людей.

Про це повідомила в четвер помічник генерального секретаря ООН з питань зменшення небезпеки лих Маргарета Вальстрем.

У повідомленні секретаріату Міжнародної стратегії ООН зі зменшення небезпеки лих уточнюється, що цими мегаполісами є Токіо, Мехіко, Нью-Йорк, Мумбаї (Бомбей), Нью-Делі, Шанхай, Калькутта і Джакарта. Загальна кількість осіб, що проживають у них (з урахуванням передмість), перевищує 161 мільйон.

Представник ООН закликала країни брати приклад з Японії, яка часто потерпає від землетрусів, але шляхом прийняття превентивних заходів, у тому числі використання сейсмостійкості технологій при будівництві, змогла мінімізувати в останні роки збиток від природних катастроф.

За статистикою секретаріату Міжнародної стратегії ООН зі зменшення небезпеки надзвичайних ситуацій, більшість людських жертв — 60% — у результаті природних катастроф в останні десять років припала саме на землетруси. Ще 22% — на шторми й урагани, і 11% — на екстремально високі температури (посуха або морози).

Усього від 3,852 тисяч природних катастроф за останні десять років (без землетрусу на Гаїті) загинули 780 тисяч осіб, а більш ніж 2 мільярда постраждали. Матеріальні збитки від стихії у світі за ці десять років оцінюється приблизно в 960 мільярдів доларів.

Найсмертоноснішим стихійним лихом у період з 2000 по 2009 роки став землетрус у грудні 2004 року, що викликав цунамі, від якого постраждали декілька країн на узбережжі Індійського океану — тоді загинули понад 226 тисяч осіб.

Слідом ідуть циклон Наргіс, який забрав у 2008 році життя понад 138 тисяч людей у М’янмі, і землетрус у китайській провінції Сичуань у тому ж році, що стало причиною загибелі більш ніж 87 тисяч осіб. Трохи менше — близько 73 тисяч людей — загинули від землетрусу в Пакистані у 2005 році, а екстремальна спека в Європі у 2003 році забрала життя понад 72 тисяч людей.

Помітно зросла і кількість самих природних катастроф, у 2000-му їх траплялося в середньому 385 на рік, тоді як в 1990-ті — 258, а в 1980-ті — 165 на рік. Низка вчених пояснюють зростання кількості стихійних лих глобальною зміною клімату.

Найстрашнішим стихійним лихом в історії людства вважається повінь липня-листопада 1931 року у Китаї, яка забрала життя, за різними оцінками, від одного до чотирьох мільйонів осіб. Наймасштабніший за кількістю жертв землетрус стався також у Китаї — у січні 1556 року у провінції Шаньсі, тоді, за даними, що дійшли до наших днів, загинули близько 830 тисяч осіб.

За матеріалами: «РИА-Новости» , «Кореспондент»

 

Читайте также по теме