ГолосUA
08:49 21/02/2009

Народні депутати просять Генпрокурора посадити Черновецького

Депутати Верховної Ради направили заяву на ім’я генерального прокурора України Олександра Медведька з проханням притягнути до кримінальної відповідальності мера Києва Леоніда Черновецького за заклики застосувати силу проти депутатів Київської міської ради. />  

Як повідомило «Дзеркало тижня», свої підписи під заявою поставили 70 народних депутатів України.
 

У документі йдеться про події 19 лютого цього року, коли київський міський голова та голова Київської міської державної адміністрації Леонід Черновецький виступив на мітингу, що відбувся біля будівлі КМДА, і закликав присутніх застосувати силу до депутатів Київської міської ради.
 

Зокрема, він звернувся до мітингувальників із закликом: «Я передам від вас, що якщо тільки зараз Київрада буде заважати нам проводити реформи, я їм скажу, що просто зараз усіх вас запущу в залу засідань. Ви готові показати їм свою силу?»
 

Народні депутати заявляють про наявність у діях Черновецького ознак злочину за ознаками пунктів 2, 3 статті 109 та статті 295 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади і заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку).
 

За подібні дії Леоніду Чернівецькому, згідно з чинним Кримінальним кодексом, загрожує до п’яти років позбавлення волі, переконані депутати.
 

Керуючись статтею 40 Конституції України, статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України», а також статтями 4, 22, 23 Кримінально-процесуального кодексу України, депутати просять притягнути Леоніда Черновецького до кримінальної відповідальності. А також поінформувати їх про результати розгляду цієї заяви у термін, визначений чинним законодавством України.
 

Як повідомив один з ініціаторів заяви, депутат від НУНС Володимир Ар’єв, на збір депутатських підписів було відведено лише 2 години заради оперативної реакції на дії Черновецького. За словами Ар’єва, якби на це було відведено хоча б один день, під заявою підписалися б понад 100 народних депутатів.

 

Читайте также по теме