ГолосUA
06:52 27/08/2010

Нацбанк розпочав упроваджувати систему стеження за українськими студентами

Національний банк України повідомив, що з 1 вересня починається поетапне впровадження електронного студентського/учнівського квитка, що закріплене наказом N801 Міністерства освіти і науки.

У НБУ розповіли, що вузам рекомендовано до 1 вересня 2011 року забезпечити близько 460-470 тис. студентів картами Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП.).

За допомогою цих документів учні зможуть використовувати пільги, що надаються ним, наприклад, під час покупки залізничних квитків.

Міносвіти і Нацбанк з 2006 року проводили експеримент з випуску 10,5 тис. студентських квитків на базі платіжних карт НСМЕП, на які перераховувалася стипендія.

Зараз учасниками НСМЕП, створеної НБУ, є 52 банки. Найактивніше з них емітують національні карти на чиповій основі “Експрес-банк” і “Імексбанк”.

Банкіри очікують, що експеримент з “Електронним студентським квитком” збільшить емісію карт лише на 200 тис. Головна проблема в тому, що платіжна карта, апробована на базі НСМЕП, негативно сприймається найбільшими банками.

З вишами працюють такі системні банки, як “Приватбанк”, “Райффайзен Банк Аваль”, “Укрсиббанк” і “Укрсоцбанк”, що емітують карти міжнародних систем. /> “Цього року ми інформували більше 200 вузів про свої пропозиції, але в 70% з них працюють програми системних банків, які не використовують НСМЕП”, — пояснив начальник управління платіжних карткових систем “Експрес-банку” Василь Московець.

Керівники вишів не проти впровадження електронних карт, але стурбовані можливостями уряду з контролю за пересуваннями студентів. “Я поки незнайомий з цим проектом, але якщо ця карта використовуватиметься як елемент контролю, то розгляд питання з її впровадження переходить в абсолютно іншу площину і набуває політичного контексту”, — сказав проректор Запорізького національного університету Федір Турченко.

Нагадаємо, що раніше Українська Гельсінська спілка з прав людини виражала стурбованість рішенням Міносвіти.

На думку представниці УГС Марини Говорухіної, після введення електронного студентського квитка, у випадку якщо студенти з різних регіонів вирішать провести мітинг біля будівлі Міносвіти, ім’я кожного приїжджого наперед буде відомо органам влади вже при покупці квитків.

«Подібна ініціатива чиновників ставить під загрозу свободу мирних зборів в Україні», — зазначила вона.

За матеріалами: Комерсант-Україна
 

Читайте также по теме