ГолосUA
09:51 10/01/2009

Нацбанк відмовився виконувати Держбюджет-2009

Національний банк України відмовився виконувати деякі статті бюджету, вважаючи їх неконституційними

Про це йдеться у заяві НБУ, передав «Обозреватель».

Проаналізувавши закон «Про Державний бюджет України на 2009 рік», правління Національного банку констатує, що закон встановлює ряд обмежень стосовно діяльності НБУ, які потребують особливих методів для виконання конституційної функції щодо забезпечення стабільності грошової одиниці.  

Зокрема, відповідно до вимог Закону про бюджет, Національному банку України заборонено одноосібно здійснювати, встановлювати та змінювати ставки рефінансування і визначати порядок надання кредитів комерційним банкам для підтримки їх ліквідності. Згідно зі ст. 86, рефінансування комерційних банків здійснюватиметься у порядку, затвердженому НБУ разом з Кабінетом Міністрів України.  

Також ст. 84 передбачено, що державні облігації України потребують негайного викупу Нацбанком по їхній номінальній вартості протягом трьох банківських днів з моменту отримання пропозиції щодо їхнього викупу від банків.  

«Такі рішення позбавляють Національний банк можливості здійснювати регулювання грошової маси в обігу, впливати на регулювання курсу гривні відносно іноземних валют, здійснювати монетарні механізми й інструменти (встановлювати процентні ставки за активними операціями, підтримувати ліквідність банків через систему рефінансування, виступаючи кредитором останньої інстанції для банків), що, у свою чергу, негативно відіб’ється на можливості банків забезпечувати свої зобов’язання перед клієнтами», — говориться у тексті заяви.

На думку НБУ, це може спровокувати хвилю недовіри до банківської системи та вплинути на ріст процентних ставок.

«Викуп цінних паперів спровокує розвиток інфляційної спіралі, оскільки не будуть враховуватися монетарні можливості Нацбанку стосовно випуску в обіг безготівкових грошей», — відмічають у НБУ.

У зв’язку з цим правління Національного банку прийняло рішення інформувати Президента, Верховну Раду і Кабінет Міністрів про необхідність негайного усунення законодавчих перепон у діяльності Національного банку України.

 

Читайте также по теме