Анна Штепура
10:55 29/12/2010

Навколо справи заарештованих підприємців з Майдану дуже багато запитань – Продан

Навколо кримінальної справи заарештованих людей, які начебто були активістами «податкового Майдану», є дуже багато запитань.

Про це заявила голова комітету захисту підприємців в опозиційному уряді Оксана Продан в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

Вона наголосила, що ті троє людей, які залишилися у слідчому ізоляторі, «не були в числі організаторів». «Прізвища їх не знаю, можливо, я їх знаю в обличчя», — зазначила О. Продан.

Вона наголосила, що міліція говорила про нанесення шкоди ще з того моменту, як діяв «податковий Майдан». «Здається 212 тисяч (гривень – ред.)… Це та інформація, яку я маю, і постанова, яку я бачила», — зауважила вона і додала, що в жодному документі не йдеться, як саме визначався розмір збитків: «Ці 212 тисяч незрозуміло, звідки взялися. Тобто вночі наметове містечко зняли, зранку там стояло вже дитяче містечко – жодних експертиз не проводили».

Азом з тим О. Продан підкреслила, що кримінальний злочин передбачається лише в тому випадку, «якщо у скоєному є умисел». «Хіба можна говорити про те, що хтось ставав там і навмисне бив плитку, щоб її розбити?» — обурилася вона.

«Навіть якщо припустити, що дійсно ці люди (троє затриманих, що знаходяться у слідчому ізоляторі – ред.) щось робили, так як це розповідають сьогодні в суді і слідчі, то складу злочину в цих діях просто не може бути, тому що цей злочин, який їм інкримінують, по-перше передбачає нанесення шкоди. Вони говорять про нанесення збитків через руйнування покриття Майдану, яке обслуговується якимсь комунальним підприємством. По-перше, незрозуміло, як визначався розмір збитків, по-друге, незрозуміло, хто це робив. Тому що вночі зняли – зранку вже поставили щось інше», -наголосила вона.

О. Продан додала, що завдані збитки без умислу мають відшкодовуватися лише через суд, і аж ніяк не через кримінальну відповідальність.

«Навіть якщо хтось колись знайде шкоду, нанесену комунальному підприємству, то кошти мають відшкодовуватися у судовому порядку без жодних кримінальних справ. Я впевнена, що міліції є чим займатися і без цієї справи», — підсумувала вона.

Нагадаємо, що 28 грудня, пізно ввечері суд виніс рішення щодо арешту трьох активістів податкового Майдану. Згідно з інформацією, трьом заарештованим висунуто обвинувачення за статею «умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах» за попередньою змовою групи осіб.

За рішенням суду один з активістів «податкового Майдану» Олександр Мандич був звільнений з під варти, а трьом іншим активістам — Гаркавенку І.О., Заплаткіну О.В. та Грузинову В.М. – було обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Як повідомив лідер активістів, ці люди не були організаторами Майдану, а лише допомагали — приносили харчі та речі протестувальникам.

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...