ГолосUA
08:44 09/10/2009

НБУ рефінансує держбанки, що беруть участь у фінансуванні підготовки до проведення ЄВРО-2012

Національний банк України вирішив рефінансувати держбанки, що беруть участь у фінансуванні підготовки до проведення ЄВРО-2012.

НБУ затвердив новий механізм фінансування підготовки міст до чемпіонату Євро-2012. Зокрема, НБУ повідомив про ухвалення постанови №553, якою затвердив тимчасовий порядок рефінансування державних банків, що здійснюють довгострокове кредитування заходів щодо підготовки до ЄВРО-2012. 

Після цього НБУ постановою №568 розширив перелік застав для отримання рефінансування. Держбанкам дозволили віддавати центробанку в заставу державні облігації, державні гарантії Кабміну і інші високоліквідні активи. "Це дозволить підтримати довгострокову ліквідність державних банків, які кредитують підготовку до ЄВРО-2012", — повідомили в НБУ. 

Кредити Нацбанку отримають лише «Ощадбанк» і «Укрексімбанк». "Ця постанова не відноситься до рекапіталізованих державою "Родовід Банку", банку "Київ" і «Укргазбанку», тому що в них державі належить менше 100% акцій", — пояснив виконавчий директор НБУ з банківського регулювання і нагляду Василь Пасичник. 

Це не перша ініціатива НБУ з стимулюваня банків фінансувати чемпіонат. З 10 жовтня Нацбанк дозволив банкам формувати до 20% обов’язкових резервів, зарахованих на спецрахунок в НБУ, цільовими облігаціями внутрішньої держзайму, випущеними Мінфіном для фінансування чемпіонату.

Таким чином, банки зможуть спрямовувати на ЄВРО-2012 до 1,2 млрд грн. При цьому зміни до держбюджету на 2009 р. передбачали, що НБУ перерахує в нього прибуток у розмірі 9,8 млрд грн на фінансування ЄВРО 2012, але вони вже двічі були ветовані президентом Віктором Ющенком.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина». />  

Читайте также по теме