ГолосUA
15:58 05/08/2009

Незалежно від того, чи буде друга хвиля кризи, рівень безробіття зростатиме – експерт

Через приховування справжнього стану економіки експерти не можуть спрогнозувати другої хвилі економічної кризи.

Таку думку журналістам висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

“Сьогодні фундаментальних чинників оздоровлення економіки України не видно. Уряд маніпулює окремими показниками. Минулого місяця нам говорили, що інфляція падає. Зараз вона підросла, і про інфляцію забули. Зате цього місяця пригадали, що промисловість виросла на декілька відсотків. Це все окремі показники, які ні про що не говорять. На жаль, цього року влада робить інформацію недоступною для публіки. Тому аналіз окремих показників нічого не дає. Ми не можемо знати, наскільки вони адекватні макроекономічному середовищу. Оскільки вже три-чотири місяці наша країна знаходиться в стані «стійкої нестійкості», ми, можливо, досягли дна. Чи буде осінній криз, сказати складно, але чинники, які ми можемо аналізувати, не виключають його”, — пояснив він.

 Експерт наголосив, що економіка України експортнозалежна, особливо в таких чутливих сферах як металургія і хімія.

“На зовнішніх ринках попит на відповідні товари ще не поновився. Торік восени і спочатку зими стався різкий спад промисловості. Був шок в промислових галузях. Це говорить про те, що навіть якщо цього року не буде поліпшень, то відносні показники все одно будуть кращі”, — сказав Василь Юрчишин.

На думку економіста, восени також загостриться проблема зайнятості і безробіття.

“Зараз велика частина робіт носить сезонний характер. Ці чинники вже з осені перестануть працювати. Напевно, восени варто чекати проблем в житлово-комунальній сфері, з новими цінами на газ, транспортними послугами. Ці чинники підштовхуватимуть інфляцію. З іншого боку, купівельна здатність населення зменшуватиметься, і ціни просто не зможуть зростати. Я не чекаю, що буде валютний шок восени. Хоча тиск на валютні ринки буде великим, тому що приватний сектор має високі зовнішні борги,”, — зазначив він.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме