ГолосUA
08:30 15/09/2009

НКРЕ розглядає можливість продажу електроенергії на експорт лотами

НКРЕ розглядає можливість продажу електроенергії на експорт лотами, а не повним об’ємом.

Як розповіли в НАК "Енергетична компанія України", в 2010 р. продаж електроенергії буде розбито на щомісячний і щорічний лоти. Ці умови дозволяють оскаржити результати аукціонів в суді і зберегти монополію на експорт електроенергії, відзначають експерти.

Про те, що Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) може продати на аукціоні не весь обсяг електроенергії, призначеної на експорт, а розбити його на лоти, розповів президент НАК "Енергетична компанія України" (НАК ЕКУ) Володимир Зіневіч.

"Цього року буде продано 100 Мвт потужності перетину. Наступного року продаж відбуватиметься в два етапи: у січні — 200 Мвт на рік, ще 300 Мвт — щомісячно, починаючи з лютого", — розповів В.Зіневич.

За його словами, цей порядок найближчим часом буде затверджений НКРЕ, про що минулого четверга домовилися учасники наради в Мінпаливенерго. Такий порядок, на думку В.Зіневича, дозволить диверсифікувати ризики і відпрацювати систему продажів.

За даними Мінпаливенерго, з січня по липень з України було експортовано 1,8 млрд кВт.год електроенергії, що на 57,8% менше, ніж в 2008 р. Обсяг експорту за підсумками восьми місяців в міністерстві поки не називають, відзначаючи, що розривши в порівнянні з минулим роком збільшився — в серпні на орієнтованій на експорт Бурштинськой ТЕС проводився ремонт.

Голова НКРЕ Валерій Кальченко відмовився коментувати заяви В.Зіневича. А прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді підтвердив, що названий президентом НАК ЕКУ варіант обговорювався на нараді.

"Можливо, наступного року продаж здійснюватиметься в пропорції 200 до 300 Мвт, а можливо, одним лотом щомісячно. Є дві пропозиції, а яка з них підійде, вирішить НКРЕ", — сказав він.

Раніше глава Мінпаливенерго Юрій Продан заявляв, що перехід на аукціони з продажу перетину повинен бути поступовим, щоб дати можливість монопольному експортерові електроенергії ГПВД "Укрінтеренерго" розірвати довгострокові угоди з компаніями Ukrenergy Trade, Korlea Invest і Zomar (контролюються підприємцем Василем Данилівим).

Член комітету ВР з питань ПЕК Сергій Тітенко стверджує, що запропонована схема протирічить закону "Про внесення змін до закону ‘Про електроенергетику’".

"У законі сказано, що на аукціоні повинна продаватися вся потужність перетину — 550 Мвт. Пропозицію НАК ЕКУ порушує закон і робить можливою відміну результатів аукціону в суді і збереження на ринку монополії, через яку Україна щорічно втрачає, за різними оцінками, $150-170 млн", — говорить С.Тітенко.

З ним згоден його колега по комітету Сергій Тулуб: "Міністерство, як і НКРЕ, затягує проведення аукціонів, які повинні були відбутися ще в серпні. Це на руку сьогоднішнім монопольним експортерам".

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме