ГолосUA
12:39 06/02/2009

НКРЕ заявляє про спроби завищення газопостачальниками встановлених цін на газ

Національна комісія регулювання електроенергетики заявляє, що компанії, які постачають природний газ споживачам за нерегульованим тарифом, у договорах купівлі-продажу, крім установленого граничного рівня ціни на природний газ, указують додаткову плату, котра не передбачена законодавством.

Про це сказано в повідомленні комісії.

Додаткова плата вказується в договорах у вигляді комісійної винагороди за інформаційні або інші послуги.

НКРЕ нагадує, що своєю постановою № 57 від 29 січня вона затвердила граничний рівень цін на газ для промислових споживачів й інших суб’єктів ведення господарства на 2009 рік на рівні 2 020,25 гривень за тис. куб. м без урахування податку на додану вартість, збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на його транспортування, розподіл і постачання газу.

Таким чином, нарахування інших надбавок (комісійних винагород) до граничної ціни є неправомірним і буде вважатися порушенням ліцензійних умов.

У разі виявлення таких фактів, комісія обіцяє застосовувати відповідні санкції, у тому числі й анулювання ліцензій.

НКРЕ вимагає невідкладно привести у відповідність із законодавством умови договорів купівлі-продажу газу в частині дотримання вимог постанови від 29 січня.

Крім того, повідомляється, що в комісію надійшов ряд звернень від споживачів газу про неправомірні дії газопостачальних компаній, які володіють ліцензіями на поставку газу за регульованим тарифом (облгази).

Ці підприємства відмовляють споживачам у поставках, мотивуючи це відсутністю лімітів газу, і пропонують споживачам укладати договори на поставку газу з компаніями, які отримали ліцензії на поставку за нерегульованим тарифом.

Нагадаємо, НКРЕ 29 січня затвердила граничні ціни на газ для промспоживачів (крім підприємств хімічної й гірничо-металургійної галузей), бюджетних організацій і прирівняних до них у розмірі 2 020,25 гривні за тис. куб. м. на 2009 рік.

Гранична ціна на газ для хімпрому й ГМК на 2009 затверджена на рівні 1 899,25 гривні за тис. куб. м.

Голова НКРЕ Валерій Кальченко прогнозує, що кінцева ціна газу для промспоживачів становитиме в 2009 році 2 570 гривень за тис. куб. м, для підприємств хімічної й гірничо-металургійної галузей — 2 425 гривень за тис. куб. м.

Кабінет Міністрів увів коригування граничних цін на газ із прив’язкою до офіційного курсу гривні до долара на 1 січня 2009.

 

Читайте также по теме