ГолосUA
11:19 28/09/2010

Новий податковий кодекс підвищить вартість бензину на 50 копійок — експерт

 Проект Податкового кодексу передбачає підвищення акцизу на бензин, що потягне за собою подорожчання вартості пального на пів-гривні.

Про це заявив директор консалтингової компанії “А-95” Сергій Куюн на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Підвищення податку на пальне призведе до підвищення цін для кінцевого споживача. В цілому пропорція така: кожне євро в акцизному зборі — це 1 копійка на літр — відповідно при підвищенні акцизу на 50 євро, в середньому кінцева вартість збільшиться на 50 копійок”, — сказав С. Куюн.

За його словами в урядовому проекті Податковому кодексі вартість акцизу на пальне складає 182 євро на тонну. У той час, як нині ця ставка — 132 євро. Експерт наголосив, що це призведе до подорожчання бензину для споживача, однак акцизний збір на пальне в Україні залишатиметься одним з найнижчих в Європі. На Заході він більший в 4-6 разів.

Окрім цього експерт зазначив, що підвищення акцизу в Податковому кодексі стимулюватиме контрабандну бензину до України. “Ми бачимо кнут без пряника, тобто ціни збільшаться, а мотивація, рентабельність та прибуток тіньових продавців підвищиться прямо пропорційно, якщо вони не платять податок нині, то підвищений податок вони платити тим паче не будуть. І таких людей можливо стане більше”, — наголосив С. Куюн.

К. Коваленко />  

Читайте также по теме