ГолосUA
11:59 22/03/2010

Одеський припортовий знову хочуть приватизувати?

Міністерство економіки ініціює скасування указу Президента від травня 2008 року в частині зняття заборони на приватизацію одного з найбільших хімічних підприємств країни "Одеського припортового заводу".

Відповідно до проекту Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік, підготовленому відомством, пропонується також зняти заборону на продаж державних часток у стратегічних галузях економіки, зокрема, в енергетиці.

Мінекономіки ініціює включення в перелік приватизації на 2010 рік інвестиційно-привабливих об’єктів, продаж яких забезпечив би надходження до держбюджету 10 млрд. грн.   /> Одночасно відомство пропонує подати до Верховної Ради законопроекти про Фонд держмайна, про держпрограму приватизації на 2010-2014 роки, а також законодавчо закріпити скорочення термінів як підготовки підприємств до приватизації (сьогодні — до 205 днів), так і самого продажу (сьогодні — 75 днів).

У той же час Мінекономіки ініціює розширення індивідуальних принципів приватизації на об’єкти групи "B", тоді як в даний час цей спосіб застосовується для більш великих об’єктів групи "Г", до яких належить й «Одеський припортовий завод».

Як повідомлялося, колишній уряд на чолі з Юлією Тимошенко двічі намагався приватизувати «Одеський припортовий завод». Перший раз уряд скасував конкурс у зв’язку з тиском третього Президента Віктора Ющенка, другий раз (восени 2009 року) Фонд держмайна відмовився від продажу, визнавши запропоновану ціну (5 млрд. грн.) заниженою.

Заявки на участь у минулорічному конкурсі з продажу заводу, підкріплені грошовими заставами в розмірі 400 млн. грн., подали три компанії: українські "Фрунзе-Флора" і "Нортіма" і російська "Азот-Сервіс".

У грудні Господарський суд Києва задовольнив позови "Фрунзе-Флора" і "Нортіми", зобов’язавши ФДМ повернути застави по 400 млн. грн. Проте ФДМУ подав апеляції на ці рішення, і застави досі не повернуто. Крім того, "Нортіма" заявила про плани в суді домагатися визнання її переможцем конкурсу.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме