ГолосUA
17:51 17/07/2009

Основний постачальник питної води Донеччини потребує негайного капремонту

Канал Сіверський Донець-Донбас — основний постачальник питної води в п‘ятимільйонному регіоні потребує негайного капітального ремонту, оскільки дно його вкрите товстим шаром мулу.

Канал було збудовано півстоліття тому. Лише торік на розчистку замуленого залізобетонного річища з державного, місцевого бюджетів та ресурсу компанії, що експлуатує канал, витратили 20 мільйонів гривень.

Цього року на ремонт каналу не виділили жодної копійки. Через кризу промислові підприємства заощаджують на воді, а комунальне підприємство «Вода Донбасу» — на електроенергії. Адже піднімати питну воду на рівень Донецького кряжу доводиться за допомогою енергоємних насосів. Тепер їх вмикають лише вночі.

Через роботу насосів за таким графіком погіршується якість води. Коли течія у каналі то посилюється, то послаблюється, через численні дірки в річищі у воду потрапляють пісок та земля. Аби очистити таку воду, фільтрувальні станції змушені удвічі збільшувати кількість реагентів для знезараження та частіше промивати обладнання.

За словами директора комунального підприємства, «відремонтувати канал та поміняти його обладнання за рахунок споживачів наразі неможливо. Для цього тарифи на воду в регіоні довелося б підвищити в двадцятеро. Гроші на реконструкцію має виділяти держава. Суму чиновники називають «колосальною», але конкретно досі не називають».

За матеріалами ICTV.

 

Читайте также по теме