ГолосUA
15:24 16/04/2009

П.Симоненко: Компартія пропонує кредитувати реальний сектор за мінімальною ставкою

Компартія розробила і ми будемо наполягати на прийнятті Верховною Радою спеціального антикризового закону щодо прямого кредитування Нацбанком та комерційними банками підприємств реального сектору економіки, інноваційних підприємств та науково-виробничих об’єднань, таких, як, наприклад, завод "Орізон", за мінімальною або навіть нульовою кредитною ставкою. 

Про це сказав лідер українських комуністів Петро Симоненко під час зустрічі з працівниками та керівниками державних підприємств, створених на базі Смілянського радіозаводу.

Під час зустрічі керівники держпідприємств звернули увагу народного депутата, лідера фракції КПУ у Верховній Раді Петра Симоненка на те, що існуюча законодавча база щодо питаннь держзакупівель створює величезні проблеми для державних підприємств, заважає ефективно і своєчасно реагувати на зміни ринкової кон’юнктури. 

"Що стосується цієї проблеми, то позиція нашої партії і фракції полягає в тому, щоб звільнити держпідприємства від необхідності проводити тендери, якщо комплектуючі, сировина, обладнання тощо купуються не за бюджетні кошти, а з доходів від виробничої діяльності. У держави і без цього достатньо контрольних механізмів, щоб забезпечити порядок та запобігти фінансовим зловживанням: КРУ, податкова…", — сказав Петро Симоненко.

Він наголосив, що сьогодні фактично немає державної політики, спрямованої на відродження української економіки, а конструктивні пропозиції Компартії щодо підтримки українського виробника і споживача, блокуються тими політичніми силами, які створені і працюють в інтересах кількох олігархічних кланів, а також в інтересах транснаціональних корпорацій і міжнародної банківської мафії. 

"Замість того, щоб забезпечити фінансування державних замовлень, мільярди бюджетних гривень спрямовується на закупівлю закордонних товарів та обладнання, які мають аналоги в Україні або можуть випускатися вітчизняними підприємствами", — зазначив лідер КПУ.

Петро Симоненко навів приклад, коли два з половиною мільярди гривень державних грошей були виділені на придбання сільгосптехніки, натомість тільки трохи більше 80 мільйонів гривень потрапили через замовлення на українські підприємства, зокрема на Херсонській комбайновий завод. Решта через різні схеми була виведена за кордон під закупівлю тієї, що була у вжитку, і застарілої імпортної техніки або на замовлення обладнання у іноземніх фірм. 

"Тобто за наш рахунок, за рахунок пересічного платника податків, за рахунок простого робітника "помаранчевий" президент і уряд витягують Європу і світ з кризи, заганяючи нашу країну і людей в труну", — заявив Петро Сімоненко.

Лідер комуністів також наголосив на необхідності посилити відповідальність міністерств, установ та організацій, які формують замовлення для держпідприємств, а потім відмовляються їх оплачувати, заганяючи у борги і позбавляючи робітників зарплат.

"Це неприпустимо і подібними випадками мають займатися не тільки господарські суди, а й органи прокуратури, правоохоронні органи, до компетенції яких відноситься боротьба з економічними злочинами, та СБУ, як установа, яка повинна відповідати за безпеку держави, в тому числі і економічну, а не обслуговувати забаганки "гаранта", — заявив Петро Симоненко.

Лідер комуністів запевнив працівників Смілянського "Оризону", що комуністи України докладуть всіх зусиль, щоб Україна знову зайняла гідне місце у десятці економічно і соціально найрозвинутіших країн світу, яке вона посідала за часів УРСР.

 

Читайте также по теме