ГолосUA
11:51 08/06/2010

П. Симоненко порекомендував брати кредити не у МВФ, а у Росії та Китаю (ГОЛОС)

Жодна країна, яка користувалась кредитами Міжнародного валютного фонду, не стала жити краще, не вийшла з кризи. /> ГОЛОС

Про це заявив голова Комуністичної партії України Петро Симоненко в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA, коментуючи можливий перегляд умов кредитування України Міжнародним валютним фондом, місія якого має приїхати до України 9 червня.

«Я вважаю, і це підтверджує і європейський світовий досвід, що жодна країна, яка користувалась кредитами МВФ, краще жити не стала, не стала країною розвинутою, а тим паче в умовах кризи не виходила з кризи. Я вважаю, що сьогодні треба зупинити всі ці стосунки, виходячи з потреби України щодо кредитів», — наголосив він.

На думку політика, питання, де взяти кредитні ресурси, повинна вирішувати влада. «В ідеалі кредитні ресурси мають бути, в першу чергу, надані державі нашим народом. Тобто їх треба забезпечити, наших громадян України, робочими місцями, належною, європейського рівня, заробітною платою і банки повинні повернути тоді довіру до вкладників відносно того, що вони гарантують повернення вкладів, тобто депозитів наших громадян», — зазначив лідер українських комуністів.

П. Симоненко підкреслив, що на сьогодні необхідно шукати інші можливості щодо придбання кредитів, поза компетенцією Міжнародного валютного фонду. «Я б рекомендував, щоб це була Росія, Китай, де справді не висувається політичного змісту вимоги, а пропонується надати кредити для того, щоб держава використала вже за власним бажанням. Я вважаю, що якраз такий підхід і дасть нам можливість зняти оту складову політичного тиску з боку МВФ на Україну», — підкреслив він.

Також політик наголосив, що необхідно «провести ревізію» того, куди використовувались раніше взяті кредити: «Я переконаний, що є місце для прокуратури, щоб там розібратися, є ті, кого треба терміново притягнути до кримінальної відповідальності і на довгий строк визначити їм місце перебування, бо таким чином розкладають державу, кидають її у лещата політичних вимог того самого Міжнародного валютного фонду».

«Я ще раз хочу підкреслити: ми, фракція Компартії, не будемо голосувати за кредити від МВФ з тими вимогами, які вони висувають. Це і підвищення пенсійного віку, це і збільшення таарифів, в тому числі на житлово-комунальні послуги, а також на газ», — підсумував П. Симоненко.
 

Читайте также по теме