ГолосUA
05:47 27/07/2010

Парламенту не вистачить голосів, щоб надати Януковичу повноважень Кучми — експерт

У Парламенті не назбирається необхідних 300 голосів, аби надати Президенту Віктору Януковичу повноважень, які були у Кучми у 1996 році.

Про це сказав директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, кореспонденту ГолосUA.

Зокрема, коментуючи заяву заступника голови Верховної Ради Миколи Томенка про те, що фракції КПУ і Блоку Литвина разом з депутатами-перебіжчиками можуть проголосувати за повернення редакції Конституції України 1996 року у випадку, якщо їм будуть надані гарантії, що наступні вибори до парламенту відбудуться у 2015 році.

"Я допускаю, що до "литвинівців" можна знайти ключик, який переконав би їх голосувати за це. Я навіть допускаю, що цей же ключик виявиться цілком переконливим і для "тушок", але ж цього все одно недостатньо. Для того, щоб міняти Конституцію, необхідно триста голосів, але і у такому разі мені слабо віриться, що вдасться зібрати конституційну більшість для того, щоб забезпечити нинішньому Президентові такі ж повноваження, які були у Кучми у 1996 році", — сказав він.

За словами експерта ставити таке завдання само по собі абсолютно безглуздо. /> "Якщо Янукович, насправді, ставить перед собою таке завдання, він сильно ризикує. У разі орієнтації на відміну політреформи і повернення повноважень Кучми він таким чином забезпечує собі повний провал на наступних президентських виборах. Як тільки політичний клас переконається в тому, що Янукович має намір зосередити в своїх руках владу, вони зроблять все можливе – у тому числі і ті, хто в очі йому посміхатиметься, щоб наступні президентські вибори він програв, а ці повноваження не отримав ні він, ні майбутній Президент", — сказав він, наголосивши, що такий крок небажаний, оскільки він повністю міняє конструкцію української політичної системи, і він просто не має майбутнього.

"Політик досягає успіху тільки в тому випадку, якщо знаходиться у руслі переможних тенденцій. Зараз тенденція полягає в тому, що Україна, так чи інакше, при всіх зигзагах рухається у бік європейської політичної системи – парламентської. Тому спроби зробити з України Таджикистан апріорі приречені. Люди, які цього не розуміють, – програють." — підсумував Михайло Погребінський.

О. Каретнікова
 

Читайте также по теме