ГолосUA
07:57 29/03/2009

Перехід на «літній час» не зашкодить здоров’ю — експерти

Спеціалісти мають єдину думку, що перехід на «літній час» не матиме серйозних наслідків для людського організму. Як передають російські ЗМІ, таку думку висловив, зокрема, і головний державний лікар РФ Геннадій Оніщенко. «Якщо говорити про наукові дані, то, не зважаючи на дискусію, яка ведеться вже більш ніж три десятиліття, жодних об’єктивних даних, які підтверджують зміни стану здоров’я, так і не представлено», — наголосив він. «Незручності, пов’язані з адаптацією під час переходу на літній час, компенсуються продовженням світлового дня», — запевнив російський медик. />  

«Серйозних відхилень — емоційних психічних або фізичних це не викликає», — сказала, зі свого боку, директор Центру соціальної і судової психіатрії ім. Сербського Тетяна Дмитрієва. «Певний режим трохи змінюється, і потрібний, принаймні, тиждень перебудови, але якихось негативних наслідків для організму ніхто не відзначав», — зазначила вона. «Є навіть позитивний момент. Переведення стрілок вперед на одну годину — це певний струс, який готує організм до оновлення», — підкреслила Т.Дмитрієва.

Експерти також закликали працедавців ставитись з розумінням до тих співробітників, які у зв’язку з переходом на «літній час» запізняться на роботу у понеділок.

Як відомо, вперше літній і зимовий порядок відліку часу був проведений з метою економії і більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби в 1908 році в Англії.
Україна перейшла на літній час о 03:00 по Києву, годинник був переведений на годину вперед.

 

Читайте также по теме