ГолосUA
11:26 14/04/2009

Першокласна корупція: запис у школу обійдеться у $300-$1000

Батьки майбутніх школярів жаліються на жорсткий відбір дітей і хабарі. Як пише газета «Сегодня», столичні школи здійснюють набір першокласників. Згідно з постановою Міносвіти, до звичайних державних шкіл батьки повинні принести копію свідоцтва про народження дитини і написати заяву на ім’я директора. А ось якщо набір йде до ліцею, гімназії чи спеціалізованого навчального закладу — на дитину чекає співбесіда, інколи навіть з «хитрими» питаннями. І саме цей «іспит» є найчастішим способом виманювання грошей у батьків.

Як показало опитування, проведене виданням, мами і тата майже всюди зіштовхуються з корупцією. Суми — від $300 до $1000 залежно від престижності навчального закладу.  

«Сина попросили порахувати до десяти, писати, засипали купою питань. Зрештою, дитина не пройшла. За дверима мені сказали, що питання можна вирішити за декілька сотень доларів», — розповіла мати 7-річного сина, яка намагалася влаштувати свою дитину у школу з поглибленим вивченням англійської мови.

Звичайні школи також не безкоштовні. Тестів тут не проводять, оскільки згідно з законом повинні брати дітей з будь-яким рівнем підготовки, проте беруть тільки тих, хто прописаний у даному мікрорайоні. Решта за бажання вирішує це питання за $100.

До речі, на тестуванні у дитини можуть запитати що завгодно. Батьки навели такі приклади: Таня, Галя, Іра три подружки. Іра вища від Галі, Таня нижча від Галі. Хто з них найвищий і найнижчий? Або: що спільного у молока і їжака? Виявляється, і перше, і друге звертаються!

 

Читайте также по теме