ГолосUA
14:22 13/08/2010

Підстав для подорожчання цукру в цьому році немає, — Мінекономіки

Зовнішні фактори, такі як збільшення пропозиції цукру у світі, та внутрішні — прогнози на достатньо високий врожай цукрового буряку цьогоріч, вказують на стійкість цін на цукор в Україні.

Про це сьогодні заявив під час прес-конференції заступник міністерства економіки Михайло Русинський, передав кореспондент ГолосUA.

Заступник міністра пояснив свою позицію. Так, М.Русинський нагадав, що ціна на цукор на світових біржах знижується на фоні інформації про хороші погодні умови в країнах, де виробництво цукрової тростини є головною галуззю. Зокрема, це Індія — друга країна за обсягами виробництва в світі.

«Ціна цукру-сирцю, поставленого в жовтні на Нью-Йоркську біржу, знизилась за останні тижні на 4,4% і становить 3,23 грн за 1 кг, а цукор білий в поставці на Лондонську біржу подешевшав на 4,9%, що складає 4,29 грн за кілограм», — розповів він.

Серед інших факторів, які мають прямий стосунок до формування цін на цукор в Україні, Русинський привів прогноз Міжнародної організації виробників цукру. Згідно з ним, у 2010-2011 маркетинговому періоді пропозиція цукру у світі перевищить попит на 9%. «Ці зовнішні чинники можуть вплинути на ціну цукру в Україні», — повідомив чиновник.

Окрім того, пропозиція цукру та цукрових буряків від українських виробників у 2010-2011 роках за прогнозами складе 2,1 млн тонн, при минулорічних показниках 1,2 млн тонн.

«У 2010 році посівна площа цукрових буряків в Україні становить 500 тисяч гектарів, що у півтора разів більша, ніж торік», — зазначив заступник міністра. Також, М.Русинський повідомив, що наявні на ринку залишки цукру дозволять забезепечити потребу українських споживаччів на три місяці до початку сезонну збирання цукрових буряків.

«Залишки цукру на 1.08.10 складають 437 тонн при середньомісячному споживанні влитку 150-170 тонн цукру», — додав чиновник.

Русинський нагадав, що цукор належить до товарів, ціни на які регулюються державою. А тому цінова ситуація постійно находиться під контролем уряду.

С.Мялик />  

Читайте также по теме