ГолосUA
11:50 13/05/2010

Підвищені Азаровим пенсії в цілому на економіку не вплинуть, але дефіцит Пенсійного фонду збільшать — економіст

Поступове підвищення пенсій протягом 2010 року збільшить дефіцит Пенсійного фонду.

Про це сказав економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь у коментарі кореспонденту ГолосUA, коментуючи заяву голови уряду Миколи Азарова про те, що Кабінет міністрів до кінця поточного року підвищуватиме пенсії як мінімум п’ять разів.

За словами експерта, в цілому таке підвищення не економічній стабільності України не відобразиться, чого не можна сказати про дефіцит Пенсійного фонду. «Якщо ми подивимося не на те, скільки разів підвищуватимуться пенсії, а на загальну суму, на яку буде підвищення, то зростання буде приблизно на тому рівні, на якому планується інфляція протягом року. Тому казати, що це буде помітно впливати на економіку, не варто», — сказав він.

«З негативного, наприклад, може бути збільшення дефіциту Пенсійного фонду… Збільшення цього дефіциту (відбуватиметься — ред.) через зростання видатків, незмінний рівень доходів чи недостатній рівень доходів», — наголосив О. Жолудь.

При цьому він нагадав, що ініційоване урядом підвищення пенсій відбуватиметься відповідно до закону про збільшення мінімального прожиткового мінімуму, який в Україні зростає щоквартально. Також вже існує закон, згідно з яким пенсія не може бути нижчою за мінімальний прожитковий мінімум. «Тому не важливо, що хоче або не хоче робити уряд, це прописано в законі і це має виконуватися. Якщо ж закон поганий, його треба відміняти», — зазначив він.

Як повідомляв ГолосUA, 12 травня Прем’єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що до кінця 2010 року уряд планує підвищити мінімальну пенсію за віком протягом як мінімум п’ять разів.

За даними Міністерства праці та соціальної політики, до грудня 2010 року мінімальна пенсія за віком буде підвищена на 28,1% порівняно з груднем 2009 року при очікуваній інфляції 13,1%. Додаткові щомісячні витрати, за даними Міністерства праці, на підвищення пенсій складуть на період з січня по квітень 3,8 мільярди гривень. Він також заявив, що усі доплати з зарплат та пенсій, які необхідно здійснити з початку року у зв’язку з новими нормами соцстандартів, уряд планує виплатити до липня поточного року. Додаткові витрати на це передбачені в розмірі 600 мільйонів гривень. Підвищення стосуватиметься 1,44 мільйонів осіб.

А. Йовик

 

Читайте также по теме