ГолосUA
11:40 06/07/2009

Підвищення цін на бензин та дизпаливо було невиправданим — АМКУ

Червневе зростання цін на світлі нафтопродукти не пов’язане з об’єктивними чинниками. />  

Про це заявив сьогодні в.о. голови Антимонопольного комітету України Олександр Мельниченко, передало РБК-Україна.
 

За його словами, зростання цін на світлі нафтопродукти в Україні за вказаний період по своїй динаміці випереджало зростання світових цін. "Це не може бути пояснено об’єктивними чинниками", — підкреслив він.
 

Олександр Мельниченко також зазначив, що негативну роль у процесі підвищення цін на світлі нафтопродукти в Україні зіграла діяльність експертно-аналітичної групи при Мінпаливенерго, яка встановлювала рекомендований ціновий коридор. У своїх розрахунках група не враховувала собівартість світлих нафтопродуктів українського виробництва, на чому наполягав АМКУ. Разом з тим, члени експертно-аналітичної групи в свої розрахунки включали обслуговування банківських кредитів і значну інвестиційну складову — 70 коп. на літр. "Це при тому, що зараз в умовах кризи розвитку ринку як такого не відбувається", — підкреслив він.
 

У зв’язку з цим, АМКУ вважає необхідним проведення засідання експертно-аналітичної групи в розширеному складі — за участю представників компаній, а також Кабміну. На його думку, на цьому засіданні необхідно розглянути питання збільшення переробки нафти на українських нафтопереробних заводах.

 

Читайте также по теме