ГолосUA
11:28 20/08/2009

Політична нестабільність сприяє погіршенню позицій гривні — Держфінпослуг

Основна загроза для стабільності національної валюти — політичний фактор.

Про це заявив Голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов, повідомило Управління у зв’язках зі ЗМІ Секретаріату Кабінету міністрів України.

Віктор Суслов зауважив, що є три напрямки, через які можуть виникнути загрози для стабільності грошової системи: дефіцит платіжного балансу, монетарна політика, суспільна довіра до інститутів влади.

За словами Голови Держфінпослуг, за попередніми даними, за 6 місяців 2009 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу склав 657 млн. доларів (за аналогічний період минулого року дефіцит платіжного балансу складав 7 млрд. 100 млн. доларів): «За рік він скоротився більше ніж у 11 разів, що, звичайно, відображає позитивну динаміку ситуації», — сказав він.

За словами посадовця, дефіцит другої частини платіжного балансу – фінансового рахунку – у першому півріччі збільшився до 6 млрд. 600 млн. грн. (торік фінрахунок мав позитивний показник плюс 9 млрд. 300 млн. доларів). Віктор Суслов вважає, що цей показник погіршився, тому що скоротився притік іноземних інвестицій та настав час досить великих виплат по зовнішнім боргам.

Він зазначив, що у України достатньо резервів, щоб перекрити усі можливі проблеми з дефіцитом платіжного балансу: «Валютні резерви України на 1 серпня склали 29 млрд. 635 млн. доларів, що говорить про те, що країна має достатні резерви для того, щоб у найближчі місяці та у період передвиборчої кампанії перекривати можливі проблеми з дефіцитом платіжного балансу».

«З аналізу ситуації з платіжним балансом є один висновок: загрози для стабільності гривні зі сторони платіжного балансу України на сьогодні немає, і на період до одного року, скоріше за все, такі загрози і не виникнуть», — наголосив він.

Щодо монетарної політики Голова Держфінпослуг зазначив, що у січні-липні 2009 року монетарна база збільшилася всього на 2 млрд. 528 млн. грн. (1,4% при плані у 6%). У той же час об’єм грошової маси за цей період скоротився на 43 млрд. 471 млн. грн. (8,4%), тоді як за планом мав зрости на 8%: «У країні немає монетарних передумов для інфляції та девальвації гривні».

Віктор Сулов вважає, що з огляду на викладені показники, критика, яка лунає з боку Президента, неконструктивна: «Загроз для стабільності гривні з боку монетарної політики Національного банка та зі сторони бюджетної політики Уряду на сьогодні нема. Критика НБУ та Уряду з боку Президента та Секретаріату в цьому плані не має ніякого економічного підґрунтя, вона має чисто політичний характер».

Голова Держфінпослуг зауважив, що основною загрозою для стабільності національної валюти на сьогодні є третій фактор — суспільна довіра до інститутів влади: «Ми вважаємо недопустимим втягування фінансових регулювальників в будь-яку політичну боротьбу… Ми сподіваємося, що всіх фінансових регулювальників збережуть свій професіоналізм і аполітичність, і загальними зусиллями може бути забезпечена стабільність фінансового сектора», — сказав він.

 

Читайте также по теме