ГолосUA
10:45 10/03/2010

Положення комітету про присвоєння Шевченківських премій треба змінити — голова комітету

Положення комітету, який визначає, кому треба присвоювати Шевченківські премії, потрібно вдосконалити.

Про це заявив голова комітету національної премії України ім. Т. Шевченка Микола Жулинський, передав кореспондент ГолосUA.

“Система висунення недосконала. Ми як члени Шевченківського комітету, нас 23, беремо на розгляд те, що нам висунули, а поза тим можуть залишатись дуже цікаві твори, яких нам ніхто не надав”, — сказав він.

За його словами, кандидатів на премію, яких у цьому році було 51, подають на розгляд комітету із Міністерства культури, Національної академії наук України, творчих спілок та літературних об’єднань. Проте, як підкреслив М. Жулинський, доречніше було б щоб відбір проводили незалежні експерти, “які робили б це більш ретельно та професійно”.

“Я би хотів, щоб була система, як при Нобелівському комітеті, не треба кандидатів виносити на громадське обговорення, а треба робити професійно, щоб члени комітету могли дослухатись до думки експертів”, — пояснив голова комітету і додав, що незалежні експерти могли б проводити моніторинг мистецьких рухів та течій в Україні і висувати кандидатів на розгляд в комітеті, після чого претенденти на премію проходили б багатотуровий конкурс.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме