ГолосUA
07:27 05/05/2009

Порошенка чекають на очну ставку у Генпрокуратурі

В Україні назріває черговий кримінально-політичний скандал — голову ради Національного банку України Петра Порошенка у рамках розслідування «справи Колеснікова» Генпрокуратура викликала на очну ставку з колишнім генеральним прокурором Святославом Піскуном.  

Вже з’явилися чутки про те, що П. Порошенко вимагав у Рената Ахметова мільярди доларів для допомоги у «справі Колеснікова», пише «Обозреватель». Предметом розмови під час проведення ставки має стати історія, яку екс-генпрокурор С. Піскун ніби-то розповів під час допиту слідчому Генеральної прокуратури.

«Опоненти Петра Олексійовича розказують: мовляв, Порошенко прийшов до Піскуна — «Знаю, як заробити два мільярди доларів». «Як?» — цікавиться Святослав Михайлович. «Треба арештувати Борю Колеснікова й Ігоря Ахметова (брат Рената Ахметова — ред.). За них двох Ренат (Ахметов — ред.) все віддасть», — сказав П. Порошенко. «Ну, це без мене», — відповів Піскун», — стверджує «Обозреватель».

Натомість, газета «Сегодня» пише, що у Генеральній прокуратурі циркулює інформація про те, що С. Піскун наче б то під час допиту згадав і про міністра внітрішніх справ Юрія Луценка як про людину, яка також обговорювала з ним можливість арешту Б. Колеснікова (окремо від П. Порошенка).  

Сам С. Піскун «Сегодня» підтвердив тільки те, що близько місяця тому він був допитаний слідчим Генпрокуратури в якості свідка у «справі Колеснікова». Проте подробиці розмови він не розповів, аргументуючи це таємницею слідства. Коментарі П. Порошенка і Ю. Луценка почути не вдалося, зазначає видання, оскільки обидва знаходилися поза зоною досяжності.

Б. Колесніков тільки заявив, що до закінчення слідства коментувати нічого не буде. «Можу тільки сказати, що навесні 2005 року було створене злочинне угруповування вищими посадовими особами ГПУ і МВС, яке займалося банальним рекетом. А Луценко… Знаєте, кінець кінцем, розберуться, що він хотів тоді отримати від «справи Колеснікова» — чи політичні девіденди чи девіденди у прямому смислі цього слова», — зазначив він.

Передісторія: Генеральна прокуратура і парламентська слідча комісія (незалежно один від одного) розслідують деталі фальсифікації у 2005 році кримінальної справу проти народного депутата від Партії регіонів Б. Колеснікова. За даними джерела у комісії, пише «Сегодня», Б. Колесніков дав нардепам свідчення про свою розмову з П. Порошенком у квітні 2005 року. Тодішній секретар РНБО П. Порошенко повідомив йому тоді, що проти нього і Р. Ахметова готується кримінальна справа. Мовляв, організатори прагнуть отримати ряд підприємств і телеканалів Р. Ахметова. Б. Колесніков не конкретизував комісії, чи вважає він, що П. Порошенко діяв як друг, який попередив товариша, чи як вимагач.

 

Читайте также по теме