ГолосUA
12:10 05/02/2010

Повітряні пасажироперевезення є найбезпечнішим видом транспорту в Україні

Повітряний транспорт залишається одним з найбільш безпечних видів транспорту. Протягом 2008-2009 років в Україні на комерційних пасажирсько-транспортних перевезеннях забезпечено дотримання рівня безпеки польотів без катастроф та аварій.

Про це повідомила прес-служба Міністерства транспорту та зв’язку України.

У минулому році катастрофи, які мали місце, сталися під час застосування авіації в народному господарстві, виконання навчально-тренувальних або ж приватних польотів. Загалом за 2009 рік в Україні при експлуатації цивільних повітряних суден сталося чотири катастрофи (зокрема, дві – з приватними повітряними суднами, що не внесені до державного реєстру цивільних повітряних суден України), дві аварії та дев’ять серйозних інцидентів.

Кількість загиблих на авіаційному транспорті у минулому році зменшилася на 66% у порівнянні з 2008 роком. Кількість інцидентів також зменшилася на 21,5%, а серйозних інцидентів — на 25%.

“Покращення рівня безпеки польотів стало результатом посилення Державіаадміністрацією контролю та нагляду за діяльністю експлуатантів, реалізації заходів, рекомендованих Європейським агентством з безпеки польотів (EASA), а також активній роботі самих авіакомпаній з чіткого дотримання усіх вимог безпеки польотів”, — сказано в повідомленні.

Нині в державному реєстрі знаходиться більше 300 повітряних суден авіації загального призначення. За ними здійснюється періодичний нагляд — протягом року кожне з повітряних суден щонайменше один раз було проінспектовано на льотну придатність. У минулому році спеціалісти Державіаадміністрації провели 186 інспектувань на реєстрацію та понад 400 інспектувань технічного стану повітряних суден авіації загального призначення.

При реєстрації та планових інспектуваннях перевірялися відповідність льотно-технічної експлуатації вимогам (зокрема, забезпечення базування повітряних суден на допущених до експлуатації аеродромах і злітно-посадкових майданчиках), технічне обслуговування, наявність документів авіаційного персоналу, страхових полісів тощо. Також спільно з представниками обласних органів прокуратури та МВС перевірялася діяльність юридичних та фізичних осіб на дотримання вимог авіаційних правил. За результатами перевірок складено 25 протоколів про адміністративні правопорушення.

Аналіз авіаційних подій з приватними повітряними суднами авіації загального призначення свідчить, що їх основною причиною продовжує залишатися людський фактор – недисциплінованість власників і приватних пілотів, порушення правил польотів, прийняття рішення на політ, зокрема, в ускладнених метеорологічних умовах.

 

Читайте также по теме