ГолосUA
08:00 18/06/2010

Повний аверс Одесса–Броди обіцяють за два роки

Протягом двох років Україна розраховує перевести нафтопровід Одесса–Броди в аверсний режим.

Про це повідомив заступник міністра палива і енергетики Ігор Кірюшин.

У Мінпаливенерго вже почали переговори з «Білнафтохімом» про постачання нафти з Одеси до Білорусії.

Нагадаємо, зараз нафтопровід Одесса–Броди експлуатується в реверсном режимі – російська «Транснефть» перекачує з Бродів до Одеси близько 10 млн т нафти за рік.

При цьому Росія вже працює над альтернативними постачаннями нафти. Як повідомив президент Київського міжнародного енергоклубу 2Q-club Олександр Тодійчук, РФ будує нафтопровід «Балтійська трубопровідна система-2» (БТС-2), що приведе до зниження об’єму транзиту російської нафти через Україну. Введення БТС-2 в експлуатацію заплановане на 2011 рік, потужність його першого етапу – 30 млн т.

На думку провідного експерта Центру ім. Разумкова Володимира Омельченка, аверсні постачання нафти по нафтопроводу Одесса–Броди до Білорусі дозволять уникнути простою трубопроводу. «Крім того, це зробить як мінімум удвічі дешевшим транспортування нафти на білоруські НПЗ», – відзначає він. Але цей проект є швидше політичним, вважає гендиректор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн: «І якщо Росія постарається зберегти свій вплив на Білорусь через постачання нафті, то навряд чи українська влада захоче сваритися з Росією за невелику вигоду від транспортування нафти». Раніше в Мінпаливенерго оцінювали, що проект прокачування венесуельської нафти дозволить Україні додатково заробляти $70-80 млн на рік.

Втім, зараз існують технічні труднощі з постачанням нафті по нафтопроводу Одесса–Броди в аверсному режимі до Білорусі, розповіли в «Укртранснафті»: «Необхідно прокласти перемичку від Бобровичів до Костюковичів по території Білорусії. Це дозволить з’єднати північну і південну гілки нафтопроводу «Дружба», а значить, зробить можливим транспортування нафти у напрямі Южний–Броди–Мозир–Бобровичі–Костюковичі–Новополоцьк». У 2004 році вартість цього проекту оцінювалась у $120 млн.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина». />  

Читайте также по теме