ГолосUA
18:50 24/02/2011

Правозахисники б’ють на сполох: в Україні згортають існуючі позитивні процеси, влада ігнорує порушення прав людини

В Україні погіршилася ситуація із свободою слова та з'явилося багато фактів замовчування або перекручення соціально-важливої інформації, маніпуляцій у новинах, поширення політичного провладного замовлення

Про це йдеться в опублікованій Українською Гельсінською спілкою з прав людини доповіді правозахисних організацій “Права людини в Україні 2009-2010”, передала прес-служба організації.

“Дії органів влади протягом 2010 року свідчать не про наміри змінити ситуацію на краще, а про згортання навіть тих позитивних процесів, що були, і появу нових тенденцій щодо порушень прав людини і проявів неповаги до них”, — сказано у доповіді.

Як розповіли у Спілці, після виборів нові Президент України Віктор Янукович та уряд успадкували системні проблеми в царині прав людини: масові та брутальні порушення права на справедливий суд, на захист від катувань та інших видів незаконного насильства, незаконні затримання, бідність значної частини населення країни, дискримінацію вразливих груп та інші.

Правозахисники констатують, що майже ніякої реакції органів влади та місцевого самоврядування на звернення громадськості, протести проти незаконних дій, заяви про порушення прав людини немає. “Вона просто їх ігнорує”, — запевнили вони.

Як зауважили правозахисники, водночас протестна активність наростає. За перші 6 місяців 2010 року кількість мирних зібрань приблизно на 30% перевищує їхню кількість за весь 2009 рік. У другій половині 2010 року їх вочевидь було значно більше, ніж в першій. “Тому керівництво держави мусить усвідомити, що силовий тиск на суспільство тільки призведе до більш гострих конфліктів. Проте, влада, навпаки, у другій половині 2010 року вдалася до відвертих політичних переслідувань”, — констатується в доповіді.

На думку правозахисників, до політичних переслідувань відносяться кримінальні справи проти учасників підприємницького Майдану, членів «Тризубу» та ВО «Свобода», колишніх високопосадовців — Юрія Луценка та Євгена Корнійчука.

Як українські так і міжнародні експерти відзначають, що в країні помітно погіршилась ситуація зі свободою вираження поглядів. Було зафіксовано багато фактів замовчування або перекручення соціально-важливої інформації, маніпуляцій у новинах, поширення політичного провладного замовлення, опозиція мала менше доступу до ефіру.

“Спостерігалися переслідування та насильство проти журналістів, профспілкових та громадських активістів, правозахисників. Винних у скоєнні правопорушень не було притягнуто до відповідальності”, — зазначили правозахисники.

Окрім того, після ухвалення Закону “Про судоустрій та статус суддів” громадяни отримали швидке, але несправедливе правосуддя від залежних суддів.

Читайте также по теме