ГолосUA
11:04 28/05/2009

Президент доручив Генпрокурору розібратися із заборгованістю за зарплатою

Президент Віктор Ющенко звернувся до Генерального прокурора Олександра Медведька у зв’язку із ситуацією, що склалася в країні із невиплатою заробітної плати та внесків до Пенсійного фонду.

Про це йдеться у листі Ющенка на адресу Медведька, повідомила прес-служба глави держави.

«Спостерігається негативна тенденція щодо зростання заборгованості майже у кожному регіоні. З початку 2009 року її обсяги збільшилися більш як на 18 % і досягли 1,4 млрд грн, перевищивши рівень початку 2005 року», — відзначив глава держави. /> Особливе занепокоєння Президента викликає зростання у поточному році на 23% боргів економічно активних підприємств, а це кожні дві із трьох невиплачених гривень. Понад 60% боргу діючих підприємств є боргом поточного року.

«Найманий працівник став беззахисним перед роботодавцем. Кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, зросла на 20 відсотків і становить понад 400 тис. осіб. На жаль, конституційне право на своєчасне одержання заробітної плати не забезпечується і на державних підприємствах, борги яких з початку 2009 року також зросли, що свідчить про неспроможність керівників органів державної влади своєчасно та ефективно впливати на ситуацію», – йдеться у листі.

Водночас, констатував Ющенко, має місце грубе порушення законодавства в частині виплати заробітної плати без сплати внесків до Пенсійного фонду. За даними Пенсійного фонду, така заборгованість у 2008 році становила 73,0 млн. грн., а у І кварталі 2009 року – 106,5 млн. гривень.

Ющенко наголосив, що захист прав громадян на працю має стати одним із пріоритетних напрямів наглядової діяльності органів прокуратури України.

«З огляду на викладене прошу Вас доручити керівникам органів прокуратури України забезпечити проведення результативних перевірок виконання законодавства у сфері оплати праці й пенсійного страхування суб’єктами підприємницької діяльності, державними і комунальними підприємствами та за наявності підстав притягнути до відповідальності їх керівників, власників або керівників державних органів, у сфері управління яких перебувають такі підприємства», – наголосив Президент України.

Про результати проведеної роботи Генеральний прокурор має поінформувати главу держави до 15 липня поточного року.

 

Читайте также по теме