ГолосUA
11:33 22/12/2008

Президент хоче припинити політичні чвари

2008 рік увійде в історію новітньої України як рік економічної поразки. /> Такий висновок зробив, оцінюючи економічні підсумки 2008 року, Перший заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак.

Він аргументував це тим, що протягом року не було проведено жодної комплексної інституційної реформи. Бюджетна політика мала популістський характер і привела до незбалансованості бюджету, Пенсійного і соціального фондів. Показник інфляції став найвищим у Європі і прогнозується, що за підсумками року він досягне 21%. Відбулося різке зниження реальних доходів населення. Стрімко зріс торговельний дефіцит і відбувся фактичний обвал росту валового внутрішнього продукту та обсягів промислового виробництва.
«Таких результатів ми не маємо близько 14 років у нашій державі. Це вирок економічній політиці нашого уряду, це вирок незбалансованості влади», — резюмував Олександр Шлапак.

За його словами, найгірший наслідок таких дій уряду – повна зневіра людей у владі.
Окрім того, замість консолідації, спільного пошуку шляхів виходу з кризи та спільного аналізу ситуації відбуваються хаотичні, емоційні й непрогнозовані кроки з боку уряду і Національного банку.

За таких обставин Президент запропонував

— негайно припинити політичні чвари, що набули неприпустимих форм
— здійснити реальну оцінку ситуації, зокрема, це стосується підрахунку макропоказників
— зробити чіткий перелік антикризових заходів на рівні законодавчих та урядових рішень, заходів місцевої влади та НБУ
— дотримуватися домовленостей між цими інституціями

«На сьогодні урядом і Національним банком не виконано дві третини з антикризового закону і антикризових указів Президента України», – вважає Олександр Шлапак. В іншому випадку, за його прогнозом, вихід з кризи буде ще більш ускладнений.

 

Читайте также по теме