ГолосUA
15:29 04/09/2009

Президент переконав голів сільрад, що бюджетний кодекс потрібно доопрацювати

Зміни до Бюджетного кодексу України, що стосуються бюджетів сіл і селищ, вимагають доопрацювання. 

Таку думку висловили на прес-конференції голови сільських рад, передав кореспондент ГолосUA.

Зокрема, за словами почесного голови Асоціації сільських, селищних і міських рад (Харківська обл.) Віктора Слиша, запропонований проект нового Бюджетного кодексу, який передбачає узгодження кожною сільрадою контрольних показників з Міністерством фінансів, проблему не вирішує. 

«Це просто шлях до реалізації пропозиції 10-річної давності з укрупнення териториальних общин. Якщо сьогодні у нас трохи більше 600 бюджетів, які безпосередньо виходять на Мінфін, причому не кожен район і не кожне місто може вийти на Міністерство фінансів, щоб показати свою специфіку, то уявіть, як 12 тисяч сільських громад безпосередньо спілкуватимуться з Міністерством фінансів. Сьогодні це практично нереально. Це просто шлях до ліквідації малих територіальних громад і об’єднання їх в громади по 4-5 тисяч чоловік, як і планувалося», — відзначив В.Слиш. «Єдиний вихід, який я бачу — це пряме адміністрування делегованих повноважень через органи державного казначейства», — додав він.

За словами Роздолевського сільського голови (Артемівський р-н, Донецька обл.) Наталії Тарасенко, запропоновані зміни невчасні, під них ще необхідно підготувати кадри і виділити гроші.

У свою чергу, Будильський сільський голова (Лебединський р-н, Сумська обл.) Володимир Шкурко зауважив, що якщо зміни будуть прийняті, то «бюджет 2010 року формуватиметься і виконуватиметься в ручному режимі, тобто всім головам, а їх 12 тисяч, доведеться їхати в Мінфін і вирішувати свої проблеми». «У ньому (в проекті нового Бюджетного кодексу — ред.) є позитивні моменти, але його необхідно допрацювати», — відзначив Шкурко.

 

Читайте также по теме