ГолосUA
18:14 13/05/2010

Про рівноправне злиття «Нафтогазу» з «Газпромом» не може й бути мови — експерт

Співпраця на рівноправних умовах для українського НАК «Нафтогаз України» та російського ВАТ «Газпрому» можлива тільки в окремих енергетичних проектах.

Таку думку висловив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA.

«Це може бути все тільки в жартівливому тоні, адже домогтися об’єднання компаній, які не можуть навіть рівнятися по своїй ринковій капіталізації, за вартістю своїх активів — це нереально», — сказав він.

«Можна говорити про паритетне об’єднання в разі якщо об’єднуватимуть тільки якість окремі активи. Тобто йдеться про газотранспортні активи, де можна виокремити частину газотранспортної частини Росії, співставну з українською, якщо ця топологія створюватиме єдину систему, яка становитиме відрізок від родовища до виходу на західні кордони, це могло б покращити надійність і контроль за такою вже транснаціональною ГТС. Це може також стосуватися об’єднання активів зі зберігання газу…Але в цілому об’єднання двох компаній на паритетних умовах неможливе», — заявив О.Нарбут.

При цьому експерт наголосив на існуванні ще ряду проблем, серед яких і те, що російський «Газпром» є публічною компанією з участю іноземного капіталу, водночас український «Нафтогаз» не володіє такими газотранспортними потужностями та не може розпоряджатися навіть наявними ресурсами, адже власником є держава.

«Наразі йдеться тільки про жарти. А про такого роду об’єднання можна говорити лише коли на базі цих активів (НАК «Нафтогазу» — ред.) буде створена компанія ринкового типу… і тільки тоді можна буде оцінювати вартість компанії та вести мову про об’єднання компаній», — пояснив він.

О.Нарбут наголосив, що наразі за умови злиття двох компаній результатом стане поглинання «Газпромом» «Нафтогазу».

«Ринкова вага «Газпрому» у 20-25 разі більше ринкову вагу «Нафтогазу», тому за такого злиття, яке називається поглинанням максимально на що може розраховувати власник «Нафтогазу» — це на 5-6%, можливе до 7% в загальному пакеті акцій нової компанії. По суті, вони не матимуть впливу на жодне системне рішення щодо стратегій розвитку компанії, ціноутворення і т.д», — резюмував О.Нарбут.

Нагадаємо, у інтерв’ю радiо «Эхо Москвы» Президент України Віктор Янукович заявив, що готовий погодитися на об’єднання «Нафтогазу України» i «Газпрому», але на паритетних засадах. Так вiн прокоментував iдею, з якою виступив росiйський прем’єр Володимир Путiн пiд час нещодавнiх переговорiв iз главою українського уряду Миколою Азаровим у Сочі.

«Якби там був я, я б протягнув Путіну руку i сказав: «Згоден – 50 на 50», – заявив В.Янукович.

Н.Виноградська />  

Читайте также по теме