ГолосUA
11:15 23/11/2010

Проект Трудового кодексу звужує зміст та обсяг існуючих трудових прав українців, — нардеп

 

Необхідність оновлення законодавства про працю очевидна, оскільки деякі аспекти трудових відносин зараз частково або повністю не врегульовані, а країна фактично живе за Кодексом 1971 року.

Про це заявив народний депутат Володимир Марущенко, повідомила прес-служба групи «Право вибору».

Водночас депутат зауважив, що підготовлений до другого читання проект Трудового кодексу потребує значного доопрацювання, адже звужує зміст та обсяг існуючих трудових прав людини. «Утискаються права працівників на відпочинок, участь в управлінні підприємством, захист своїх трудових прав через профспілки та профспілкові об’єднання, страйк, захист від безробіття, захист від дискримінації тощо», — пояснив депутат.

При цьому він підкреслив, що проект Трудового кодексу не містить механізмів, направлених на вирішення найбільш значних проблем, що виникли сьогодні в сфері трудових відносин. «Це проблеми неналежного оформлення трудових відносин, заробітної плати «в конвертах», відсутності в законі чітко визначеного механізму участі найманих працівників в управлінні підприємством і в розподілі прибутків підприємства», — наголосив парламентар.

«Крім того, проект Трудового кодексу не має єдиних принципів побудови, характеризується можливістю подвійного тлумачення окремих його положень та не узгоджується з деякими загальновизнаними принципами правової держави», — додав він.

«Сподіваюся, що влада, ухвалюючи Трудовий кодекс, не наступить на ті самі граблі, що й з Податковим і проведе широкі консультації з усіма зацікавленими сторонами і врахує інтереси усіх», — зауважив Володимир Марущенко.

Читайте также по теме