Вита Середа
11:07 16/11/2010

Прокуратура Черкаської області зобов’язала знести базу відпочинку на Дніпрі

 

Прокуратура зобов'язала знести базу відпочинку на березі Дніпра в Черкаській області.

 

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі прокуратури Черкаської області.

 

Перевірка, проведена представниками прокуратури області, встановила, що у червні 2009 року між Чорнобаївською районною державною адміністрацією та фізичною особою укладено договір оренди земельної ділянки в адміністративних межах Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району, острів “Самовиця”, загальною площею 0,3072 га строком на 49 років для сінокосіння.

/> Перевіркою встановлено, що на території острову „Самовиця”, який знаходиться в акваторії Кременчуцького водосховища, розташовано шість дерев’яних будинків, що, відповідно до ст. 61 Земельного кодексу України та ст. 89 Водного кодексу України є порушенням, оскільки на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), зокрема, баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

 

Таким чином, використання вказаної земельної ділянки було нецільовим та здійснювалося усупереч закону. На усунення виявлених порушень, прокурором Чорнобаївського району в серпні 2010 року направлено позовну заяву до Чорнобаївського районного суду до вказаної фізичної особи про розірвання договору оренди землі, звільнення земельної ділянки та знесення самовільно побудованих будівель.


До початку слухання справи за даним позовом у жовтні 2010 року відповідач звернулася до суду із зустрічним позовом до прокурора Чорнобаївського району про визнання права користування земельною ділянкою. У зустрічному позові позивачка вказувала, що належним чином виконуючи умови зазначеного договору та своєчасно і в повному розмірі сплачуючи орендну плату, вона, керуючись п. 30 договору оренди землі та ст. 25 Закону України «Про оренду землі» в червні 2009 року уклала з одним із ТОВ договір на заготівлю сіна.
Належним чином виконуючи взяті на себе зобов’язання, нею було передано ТОВ в 2009-2010 роках на умовах самовивозу приблизно 8 тонн сіна.


Рішенням Чорнобаївського районного суду від 4 листопада 2010 року позов прокурора задоволено в повному обсязі. Розірвано договір оренди землі площею 0,3072 га. Орендатора зобов’язано знести самовільно побудовані на земельній ділянці споруди, звільнити її та повернути державі в особі Чорнобаївської районної державної адміністрації. У задоволенні зустрічного позову до прокурора Чорнобаївського району про визнання права користування земельною ділянкою орендатору відмовлено.

 

Судом встановлено, що фізична особа при здійсненні оренди земельної ділянки порушила умови договору, оскільки використовувала її не за цільовим призначенням.

 

Читайте также по теме