ГолосUA
08:07 02/07/2009

Прокурорів у справах Гонгадзе, Чорновіла та Олійника усунули від слідства

Генеральний прокурор Олександр Медведько перерозподілив обов’язки між своїми заступниками, усунувши від керівництва слідством Рената Кузьміна і Миколи Голомшу. />  

Відповідний наказ він підписав в середу, 1 липня, повернувшись з відпустки, написав "Коммерсант-Україна" із посиланням на свої джерела.
 

За їхніми даними, йдеться про відсторонення від слідства Р. Кузьміна, яким займався діяльністю Головного управління з розслідування особливо важливих справ, і М. Голомши, під наглядом якого знаходилося Головне слідче управління, а також від розслідування справ отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка; замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе; загибелі лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновіла

Про причини змін у Генпрокуратурі поки не говорять. Відомо лише, що у відсутність Олександра Медведька слідча діяльність ГПУ стала причиною серйозного конфлікту між заступниками генпрокурора, відгомони якого впродовж останнього місяця з’являлися в пресі.
 

Так начальник підконтрольного у той час Кузьміну Головуправління з розслідування особливо важливих справ Петро Коваль подав рапорт на ім’я в.о. генпрокурора Сергія Вінокурова з проханням провести службову перевірку порушень, нібито допущених у рамках розслідування кримінальної справи про отруєння Президента. При цьому він наполягав на усуненні від розслідування підлеглих Миколи Голомши.
 

В той же час перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук попросив О. Медведька вивести з підпорядкування Р. Кузьміна слідчих Головного слідчого управління ГПУ, звинувачуючи його у тиску на підлеглих.
 

За інформацією видання тепер Микола Голомша займатиметься діяльністю Головного управління військових прокуратур, а Ренат Кузьмін – Головного управління з нагляду над дотриманням законів на транспорті і підприємствах оборонної промисловості.
 До останнього часу Кузьмін вів справу про вбивство жителя Кіровоградської області Валерія Олійника, до якого причетний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Віктор Лозинський.

 

Читайте также по теме