ГолосUA
08:25 31/08/2010

Путін каже, що зменшувати ціну на газ для України вже нікуди

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін вважає достатньою знижку, яку Росія надала Україні при оплаті за російський газ.

"Ми продаємо Україні газ за європейською формулою ціни. А зараз ще зробили знижку — від європейської формули скинули сто доларів. Ну, куди ще? І так достатньо", — сказав він. Путін підкреслив, що це компенсація за російську військово-морську базу.

Разом з тим він погодився, що декілька мільярдів у рік, які у результаті втратить Росія, — "це надто дорога ціна". Путін також пояснив, із яких міркувань виходила Росія, погоджуючись на такі кроки. "Перше міркування — питання стратегічного характеру. ВМФ Росії традиційно є присутнім у Криму та Севастополі. І ми вважаємо, що Російська Федерація зацікавлена у своїй присутності там ще на достатній час", — сказав прем’єр. Друге, зазначив Путін, "це зміцнює довіру між двома державами".

Він нагадав, що "в Україні 17 мільйонів (громадян), за переписом населення, назвалися росіянами, і кожен, напевно, говорить російською". "Тому підтримувати такий рівень довіри наших відносин міждержавних, включаючи військовий компонент, дуже важливо", — пояснив глава російського уряду.

"Третя — це певною мірою підтримка України. Тому що ось ці три-чотири мільярди на рік, які Україна недоплачує Росії і які недоотримує російський бюджет, — це наш внесок у підтримку економіки дружньої нам держави. Ми вважаємо, що це внесок у майбутнє. У майбутнє російсько-українських відносин", — заявив Путін.

Довідка: згідно з результатами перепису населення 2001 року, в Україні проживають 17,3% етнічних росіян, тобто 8 мільйонів 334 тисячі громадян.

За матеріалами: Комсомольская правда, Інтерфакс, Українська правда.

 

Читайте также по теме