ГолосUA
09:56 15/08/2010

Рахункова палата: до Євро-2012 готують лише 11 з 22 тренувальних баз

Внаслідок неналежного виконання Мінсім’ямолодьспортом контрольних і координаційних функцій з підготовки спортивних споруд, не забезпечується належне і вчасне виконання заходів державної "Програми Євро" в частині підготовки до чемпіонату тренувальних баз.

Такий висновок Колегії Рахункової палати за результатами перевірки використання державних коштів на створення і розвиток матеріально-технічної бази спорту в Україні, в рамках якої проконтрольовано виконання заходів з підготовки тренувальних баз до фіналу Євро-2012, повідомили у прес-службі Рахункової палати.

Згідно з вимогами УЄФА Україна має підготувати 32 тренувальні бази до проведення чемпіонату. До "Програми Євро", в редакції постанови Уряду від 14.04.2010 № 357, включено заходи з підготовки 22 тренувальних баз. На 20 базах уже мали би розпочатися роботи, проте готуються до чемпіонату лише 11, з яких стосовно двох баз Мінсім’ямолодьспорту взагалі не володіє інформацією про стан робіт і обсяги залучених ресурсів, а на дев’ять інших спрямовано лише 14,8% запланованих коштів.

При цьому з вини міністерства у 2008-2009 роках не освоєні затверджені бюджетні призначення у сумі 63,7 млн. грн. та залишилися нереалізованими дві постанови Уряду, якими виділено 58,4 млн. грн. коштів Стабілізаційного фонду на будівництво і реконструкцію спортивних баз. Суму ж у 5,1 млн. грн., спрямовану на підготовку двох баз, включених до "Програми ЄВРО", через безконтрольність з боку міністерства витрачено з порушенням норм чинного законодавства.

Аудитом встановлено, що через вилучення у 2009 р. з "Програми Євро" будівництва спортивної бази у с. Гореничі Київської обл., де планувалося розмістити лабораторію Національного антидопінгового центру, виник ризик невиконання вимог УЄФА в цьому напрямі. Сьогодні питання пошуку нового місця для розміщення лабораторії взагалі випало з поля зору структур, відповідальних за підготовку до Євро-2012. Зазначена проблема посилюється й тим, що міжнародна акредитація, за стандартами Всесвітнього антидопінгового агентства, триває 1,5-2 роки, а до чемпіонату залишилося менше двох років.

У листі до Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Рахункова палата назвала виявлені в ході перевірки недоліки у використанні бюджетних ресурсів, запропонувала кроки до їх виправлення та зазначила, що зі створенням агентства з’явилися сподівання на оперативне і відповідальне подолання проблем.

 

Читайте также по теме