ГолосUA
13:08 17/11/2010

Рахункова палата звинувачує Мінвуглепром у нецільовому використанні 1 млн гривень бюджетних коштів

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Міністерство вугільної промисловості у 2008-2009 роках і 1 півріччі 2010 року провалило реалізацію заходів з підготовки до закриття шахт Донбасу. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на заходи з підготовки до ліквідації вугледобувних та вуглепереробних підприємств у Донецькій і Луганській областях, які передала прес-служба Рахункової палати.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Робота здійснювалася незадовільно, внаслідок чого жодне з вугільних підприємств не передане до ліквідації та не закрито у визначені Кабміном терміни”, — розповіли у Рахунковій палаті.

face="Times New Roman, serif">
size="3">У Рахунковій палаті зауважили, що Мінвуглепром фактично самоусунувся від контролю за своєчасним і в повному обсязі виконанням заходів із підготовки шахт до закриття. “Через нехтування міністерством своїми прямими функціональними обов’язками мільйони бюджетних коштів, призначених на зазначені цілі, використовувалися з грубими порушеннями чинного законодавства і неефективно”, — заявили у відомстві.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Так, внаслідок безконтрольності з боку Мінвуглепрому за виконанням власних розпоряджень і наказів кошти державного бюджету використовувалися не на заходи бюджетної програми „Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості”, а на поточні господарські потреби вугледобувних підприємств, надання послуг іншим суб’єктам господарювання, врешті – на видобуток вугілля. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">У результаті протягом 2008 року – 1 півріччя 2010 року понад 200 млн. грн. бюджетних коштів використані не за цільовим призначенням. Крім того, незаконно списано державного майна на суму понад 5 млн. 230 тис. грн., допущено затоплення обладнання й устаткування більш як на 15 млн. грн., розкрадання майна – на суму близько 0,5 млн. гривень. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Також у Рахунковій палаті розповіли, що шахти „Північна”, Куйбишевська”, ім. Д.С. Коротченка, які є державними підприємствами і підлягають закриттю, використали кошти державного бюджету в загальній сумі понад 32 млн. грн. не за цільовим призначенням (тобто не на підготовку до ліквідації), а на поточну господарську діяльність. Наприклад, на шахті „Північна” комерційна структура (ТОВ „Вітрен”) проводила видобуток вугілля, при цьому робота підприємства фінансувалася з державного бюджету. Крім того, на шахті належним чином не здійснювалося обліку спожитої електроенергії, що є ознакою безгосподарності та призвело до неефективного використання бюджетних коштів на суму понад 3 млн. гривень.

Читайте также по теме