ГолосUA
13:28 21/10/2008

Рейдерство намагаються узаконити — ВСУ

У Верховному Суді України розглянуто проект Кодексу господарського судочинства України, внесений на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України Валерій Бондиком, Борисом Колесниковим та Юрієм Кармазіним. Про це Голос.UA повідомили у прес-службі Верховного Суду України.

Верховний Суд вважає, що так звані “інші види провадження”, про які йдеться у законопроекті, передбачають покладення на господарські суди непритаманних їм функцій державних органів та органів місцевого самоврядування і створюють передумови для легалізації через судові рішення дій, що суперечать чинному законодавству, або сумнівних способів набуття права власності. Запропонований у проекті порядок вживання запобіжних заходів створює ідеальні умови для рейдерства.

Цей законопроект запроваджує нові види господарського судочинства, суттєво змінює порядок оскарження судових рішень та повноваження судів різних інстанцій у господарському судочинстві, переглядає склад осіб, які беруть участь у судовому процесі, та їхні повноваження. Аналіз нововведень дає підстави стверджувати, що вони є суперечливими та недосконалими і потребують приведення у відповідність до Конституції України, норм міжнародного права та узгодження як із законами України, так і між собою.

Проект не тільки не встановлює чіткого розмежування юрисдикційної підсудності справ, а навпаки, створює умови для невизначеності підсудності та виникнення спорів щодо неї.

Крім того, у законопроекті запропоновано обмежити право суб’єктів господарського спору на апеляційне та касаційне оскарження судових рішень за критерієм ціни позовних вимог. Більше того, у проекті взагалі виключається можливість апеляційного та касаційного оскарження процесуальних ухвал та рішень суду за позовами немайнового характеру.

Зважаючи на викладене, Верховний Суд України проект у запропонованій редакції не підтримав.

Читайте также по теме