ГолосUA
13:43 07/08/2010

Ринок бурштину в Україні має шанс на започаткування цієї осені

Прийняття в другому читанні восени цього року закону «Про бурштин», який виключає бурштин із списку дорогоцінних каменів, створить легальний ринок та передумови успішного функціонування галузі видобутку та продажу каменю.

Про це заявив в інтерв’ю українському виданню автор законопроекту, нинішній голова Держкомітету лісового господарства Микола Шершун.

М.Шершун сподівається, що його закон приймуть цієї осені. Головною задачею законопроекту чиновник бачить в легалізації бурштинового бізнесу. «Випадки його незаконного видобування місцевими жителями доволі часті, а це шкодить економіці та навколишньому середовищу. Треба надати можливість населенню займатися підприємницькою діяльністю з видобутку бурштину і чесно платити податки державі», — зазначив М. Шершун.

За оцінками спеціалістів, в нелегальному видобутку бурштину в Рівненській області (основна територія родовища, на якій працює компанія-монополіст «Бурштин України») задіяні понад 1000 чоловік. Проте, за оцінками деяких експертів, кількість нелегалів навряд чи зміниться при прийнятті законопроекту. «Просто з’явиться можливість створити ринок бурштину», — зазначив директор компанії «Сонячне ремесло» Віктор Подолян. «Якщо бізнес буде легалізований, то можна організувати точки його скуповування в селах Рівненської області, і люди будуть продавати його за безцінь перекупникам», — додав він.

До слова, річний обіг нелегального продажу каменю експерти оцінюють в середньому в 50-80 млн гривень. Ювелірні вироби із бурштину оцінюються доволі дорого. Якщо срібна каблучку в магазині «Бурштин України» можна купити за 100-180 гривень, підвіску — за 200-250 гривень, то за кордоном такі вироби коштують від 40-69 доларів. Вітчизняні ж ювеліри вимушені купувати камінь для роботи в російському Калінграді, у Гданську в нелегалів. Причина є одна: «зайвого» бурштину в Україні немає. Тому зараз чиновники взялися «рятувати» від зупинки рівненського монополіста «Бурштин України».

За матеріалами: Власть денег />  

Читайте также по теме