ГолосUA
12:43 20/07/2010

Росія утилізує 13 тисяч тонн ракетного палива з України

Підприємства Російської Федерації утилізують 13 тисяч тонн ракетного палива — меланжу, що зберігається зараз в Україні.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі Міністерства оборони РФ.

Меланж в Україні зберігається у кількох областях, де за радянських часів знаходилися частини ракетних військ. У Росії ракетне паливо переробляють на ЗАТ «Техноазот» і двох федеральних підприємствах: заводі ім. Свердлова і Бійському олеумному заводі. Там з меланжу отримують нітробензол, який переробляють на анілін. З аніліну, у свою чергу, отримують монометиланілін — добавку до бензину для підвищення октанового числа, анілінові фарби, пінополіуретан, який використовують при виробництві м’яких меблів, сидінь для автомобілів, теплоізоляційних матеріалів, труб тощо.

Раніше підприємства вже переробили 70 тисяч тонн меланжу, що зберігався на території РФ.

Програма переробки українського меланжу розрахована на рік. До Росії вже вивезено 2740 тонн ракетного палива, що зберігалося на території Вінницької та Івано-Франківської областей.

З 19 липня росіяни стали отримувати меланж зі складу ракетного палива Західного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, який розташований поблизу міста Радехів Львівської області.

Згідно ратифікованому в 2009 році Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі, фінансування робіт здійснюється за допомоги ОБСЄ.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме